6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Van kedileri kızgınlık dönemine hazır

VAN KEDİLERİ KIZGINLIK DÖNEMİNE HAZIR

Dünyada tek örneği Van'da bulunan ve renkli gözleriyle büyük ilgi çeken Van kedileri, koruma altına alındıkları kedi evinde kızgınlık dönemine hazırlandı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma Merkezi ve Kedi Evi Müdürü Prof. Dr. Zahid Ağaoğlu, bu dönemin şubat ve mayıs ayları arasında olduğunu belirterek "Şu an biz kızgınlık dönemi için hazırlıklarımızı tamamladık" dedi.

Nesli tükenmek üzere olduğu için YYÜ tarafından koruma altına alınan Van kedileri için kızgınlık dönemi hazırlıkları tamamlandı. Kampüs içerisindeki kedi evinde koruma altında tutulan ve renkli gözleriyle dikkat çeken kedilerin saf ırkının ortaya çıkarılması hedefleniliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Zahid Ağaoğlu, kedilerde kızgınlığın mevsimsel olduğunu söyledi. Kuyruğu dikme, etrafa sürtünmesi ve miyavlaması gibi belirtilerin kızgınlık dönemini gösterdiğini ifade eden Prof. Dr.

Zahid Ağaoğlu, "Özellikle hava şartları ve sıcaklık gibi belirtiler, kızgınlık döneminin ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır. Bu bağlamdan şubat ayından itibaren mart, nisan ve bazen mayıs ayına kadar bile kızgınlık dönemi sarkıyor. Şu an biz kızgınlık dönemi için hazırlıklarımızı tamamladık. Ama bazı hazırlıklarımız da devam ediyor. Hangi kedinin hangi kedi ile çiftleşeceği belirlendi. Dişiler ayrı yerde erkekler ayrı yerde kalıyor. Bunların kayıtları bizde mevcut, hangi kedi kimden doğmuş, hangi

özelliğe sahip hepsini biliyoruz. Şimdi biz hangi dişinin çiftleşeceğini belirledik. Hangi dişi hangi erkekle çiftleşecek, onlar belirlendi. Şu anda da biz bu dişi kedilere aşılarını yaptırıyoruz. Bu aşıların bir kısmı tamamlandı, bir kısmı devam ediyor. Daha sonra bunların kızgınlık zamanlarını bekleyeceğiz. Kızgınlık zamanında zaten programımız hazır, hangi kedi hangi erkek kedi ile çiftleştirilecek. Kızgınlık gösterdiği zaman biz bu kediyi alıyoruz, çiftleştirme kabinlerimiz var. Bu kabinler

içerisinde dişi belirlenmiş erkek ile çiftleştirilecek. Çiftleştikten sonra da herkes kendi yerine dönecek. Daha sonra biz bunların kontrollerini yapıyoruz. Gebe kalanlara farklı bir beslenme yöntemi uyguluyoruz. Doğumlarına aşağı yukarı 10 gün kala gebe kedileri doğum kabinlerine alıyoruz. Doğum yapıncaya kadar orada kalıyor. Doğumdan sonra yaklaşık iki ay yavru kedilerle anne doğum kabininde kalıyor" dedi.

Van Kedisi; cana yakınlığı, beyaz, ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, tilki kuyruğuna benzeyen uzun ve kabarık kuyruğu, değişik göz renkleri ve suya olan düşkünlüğü ile biliniyor. Anadolu'ya tam olarak ne zaman ve nasıl geldiği bilinmeyen Van kedileri, diğer canlılarda olduğu gibi bulunduğu bölgenin şartlarına ayak uyduruyor. Türkiye'nin en yüksek dağlarının bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek sıcaklık farklarına kürkleri sayesinde kolayca ayak uydurabilen Van kedileri, yılda en az 6 ay karlarla kaplı

bu bölgede uzun tüyleriyle kar ve soğuktan korunurken, yazın birden ısınan hava nedeniyle tüylerini dökerek Van Gölü'nün ılıman iklimine uyum sağlıyor. Van kedilerinin diğer kedilerden ayrılan ilginç özelliği ise, suyu çok sevmeleri ve yüzmeleridir.

VAN KEDİLERİ KIZGINLIK DÖNEMİNE HAZIR
VAN KEDİLERİ KIZGINLIK DÖNEMİNE HAZIR
İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2010 Çarşamba 13:14:00
Güncelleme :10 Şubat 2010 Çarşamba 13:49:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?