26
Nisan
2024
Cuma
VAN

Van kedisi değil tay!

VAN'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Araştırma ve Uygulama Çiftlik Müdürlüğü'nde bulunan ve Van'ın Otluca Köyü'nden getirilen 3 yaşındaki tay, göz renkleriyle Van Kedisi'ni andırıyor.

Herhangi bir sağlık problemi veya körlüğü bulumayan bir gözü mavi, diğeri siyah olan tay görenleri şaşırtıyor. YYÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mürsel Küçük, bu olayın çok nadir de olsa görüldüğünü belirterek, "Bu durum bölgede en fazla Van kedilerinde görülür. Fakat atlarda oldukça nadir görülen bir olay" diye konuştu.

YYÜ Araştırma ve Uygulama Çiftlik Müdürlüğü'nde bulunan ve kampus yerleşkesinde fayton için hazırlanan 3 yaşındaki tay göz renkleriyle Van Kedisi'ni andırıyor. 5 ay önce Van'ın Otluca Köyü'nden getirilen ve fayton kullanımı için yetiştirilmeye çalışılan Anadolu yerli ırkı tayın en büyük özelliğide bir gözünün mavi, diğerinin ise siyah olması. Herhangi bir körlüğü bulunmayan tay göz renkleriyle de ilgi odağı oluyor.

YYÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mürsel Küçük, bütün hayvanlarda olduğu gibi atlarda da göz renklerinin farklı olmasanın nadir de olsa görülebileceğini söyledi. Prof. Dr. Küçük, şöyle dedi:

"Çok fazla literatürde geçmemesine rağmen bu farklı göz renkleri 200-300 binde 1 görülebilir. Özellikle bölgemizde Van kedilerinde görülüyor. Atlarda de görülmesi nadir bir olay. Bu bölgemizde yetişen çok kıymetli değerli bir attır. Türkiye 'yerli at ırkı' diyebileceğimiz ve dünya at ırkları ansiklopedilerine giren 4 attan birisidir. Önemli kuvvetli cesur bir attır. Halk da severek kullanır. Bu atımızda ayrıca göz renkleriyle de daha da dikkat çekiyor."

...
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2013 Cumartesi 15:12:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?