5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Van kedisi sahiplerine uyarı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Kedi Evi Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Fetih Gülyüz, Van kedisi neslinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için hayvanların ebeveynleri ve yavrularıyla çiftleştirilmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Van'da kedilerin çiftleşme zamanının ocak ayında başlayıp temmuz sonuna kadar devam ettiğini, bazen de bu süreyi geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Fetih Gülyüz, evlerinde Van Kedisi besleyen vatandaşlara kedi yetiştirme ve bakımı konusunda gerekli önlemlerin alması gerektiğini belirtti. Van Kedi Evi'nde 100 civarında kedi olduğunu belirten Prof. Dr. Gülyüz "Hangi dişinin hangi erkekle çiftleşeceğini biliyoruz. Buna biz karar veriyoruz. Erkek spermayı alıp onu donduruyor, uzun bir süre saklayabiliyoruz. Bunu, kaliteli erkekte daha fazla dişiyi tohumlayabilmek için yapıyoruz. Elimizde erkek kedi olmasa da bunu kullanabiliriz" dedi.

Prof. Dr. Fetih Gülyüz, Kedi Evi'nde her yıl 25'e yakın yavru elde ettiklerini, bulardan tek göz olmayanları standartlarını bildikleri ailelere sürekli veya geçici olarak verdiklerini anlattı. Gülyüz "Kedileri sürekli olarak verdiğimiz bazı bakıcı aileler, daha sonra tüylerinden rahatsız olduklarını veya çocuklarının zarar göreceklerini düşünerek kedileri geri getiriyorlar. Halbuki aşılaması ve antiparaziter ilaç yapıldığında hiçbir sıkıntı olmaz. Evlerinde hayvan bakmak için insanların sosyo-ekonomik yapılarının iyi olması ve kediye nasıl bakılacağı konusunda bilgili olması gerekir. Yemek konusunda da özel bir şey önermiyoruz. Sebze dahil bizim yediğimiz her şeyi yiyebilirler" dedi.

Kedi neslinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini de ifade eden Prof. Dr. Fetih Gülyüz "Hayvan sahipleri aile içinde besledikleri hayvanların ebeveynleri ve yavrularıyla çiftleştirilmesine izin vermezlerse ve buna dikkat ederlerse daha kaliteli ve sağlıklı yavrular elde edilir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 17:22:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?