6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Van kilimine yoğun ilgi

VAN KİLİMİNE YOĞUN İLGİ

Yörenin geleneksel özelliklerini taşıyan Van kilimi, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Urartu Halı ve Kilim Merkezi'nde kurs gören ve aynı zamanda ücret alan 25 kadın, bu sanatı hem yaşatıyor hem de para kazanıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük halı ve kilim merkezi olma özelliğini taşıyan ve 2002 yılında yeni binasıyla hizmet veren Urartu Halı ve Kilim Merkezi, el sanatlarının geliştirilmesi ve üretilmesi için çalışıyor.

Urartu Halı ve Kilim Merkezi sahibi Mustafa Abi, Avrupa Birliği'ne sundukları projeler kapsamında bu sanatı yaşattıklarını belirterek, merkezlerinde kurs gören 25 kadının hem bu mesleği yaşattıklarını hem de ekonomik yönden kazanç sağladıklarını söyledi. Abi, "10 Bin metrekare alan üzerindeki merkezimizde 10 bin çeşit halı ve kilim bulunuyor. Van kilimlerine yerli ve yabancı turistler ilgi gösteriyor. 25'i kadın olmak üzere 40 çalışanımız var. AB projesi kapsamında kadınlar hem bu işi öğreniyor hem de para kazanıyor. Bu kızların kendilerine olan güvenlerini de sağlıyor" dedi.

- "DUYGULARINI KİLİMLERLE ANLATIYORLAR"

Van ve yöresinde dokunan birbirinden güzel kilimler, sadece görselliği ile değil motiflere işlenen mesajlarla da bilindiğini ifade eden Mustafa Abi, "Kadınlar, kilimleri dokurken aşklarını, üzüntülerini ve açık açık söyleyemedikleri duyguları motif motif kilimlere işlemişler. Kilimlerin her motifi bazen bir duygu anlatıyor. Yörede her aşirete özgü bir kilim de bulunuyor. O aşiretin adını taşıyan kilim motifini de kimse yapmazdı. Kilimlerde akrep, muhabbet kuşu, elibelinde, gülsarya gibi örneklere rastlamak mümkündür. Van'da dokunan kilimlerin önemli özelliklerinden biri de, kadınların duygularını kilim motiflerine yansıtmalarıdır. Sadece söyleyemedikleri duyguları değil korkularını da yansıtmışlar. Burada kurs gören kadınlar, teknoloji ne kadar ilerlemiş olsa da, aslında o dönemi de yaşamış oluyorlar. Bu sanat yok olmasın diye bizde elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

VAN KİLİMİNE YOĞUN İLGİ
VAN KİLİMİNE YOĞUN İLGİ
VAN KİLİMİNE YOĞUN İLGİ
İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2010 Çarşamba 17:01:04
Güncelleme :14 Temmuz 2010 Çarşamba 17:05:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?