3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Van Memur-Sen açıklamalar yaptı

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Van İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Yıldız, üniversitelerdeki kılık kıyafeti serbest bırakan düzenleme, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kapatma davasının karar ve gerekçesi ile demokrasi ve toplumsal barışa büyük darbe vurulduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'yı ihlal ettiğini söyledi. 

Memur-Sen Van İl Temsilciliği'nde Anayasa Mahkemesi kararına tepki gösterilmek üzere bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda açıklamayı Memur-Sen Van İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Yıldız okudu. Yıldız, üniversitelerdeki kılık kıyafeti serbest bırakan düzenlenenin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Demokratik Sol Parti (DSP) hariç, bütün partilerin 411 kabul oyu ile TBMM tarafından kabul edildiğini ve Anayasa'nın 10. ile 42. maddelerinin yeniden düzenlenmesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini söyledi.
 
Yıldız, "Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 148. maddesine göre anayasa değişikliklerini denetim sonucunu doğuracak şekilde incelemesi mümkün değilken ve şeklen inceleyebileceği apaçık ortadayken 10. ve 42. maddelerle ilgili değişikliği değiştirilemez maddelere bağlamış ve esastan karar vererek iptal etmiştir. AK Parti'nin kapatma davasının karar ve gerekçesi ile de demokrasi ve toplumsal barışa büyük darbe vurulmuştur. Böylece Anayasa ihlali bizzat en yüksek yargı organı tarafından yapılmıştır. Mahkeme Anayasa'yı çiğnemiş, sınırını ve yetkisini aşmış, anayasa değişikliğini esastan görüşmüş, parlamentonun yetkisini yok saymıştır" dedi. 

Egemenliğin kaynağı ve asıl sahibinin millet olduğunu belirten Şeref Yıldız, Anayasa'yı değiştirme yetkisinin sadece TBMM'de olduğunu söyledi. Yıldız, bu karar ve hukuki olmayan gerekçeler ile Anayasa Mahkemesi'nin hukuksal sınırlar dışına çıktığını belirterek, "Anayasa Mahkemesi kendisini yasama organının üzerine koymuştur. Milletin iradesini yok sayarak meclisi hükümsüz kılmıştır. Bu kararlardan sonra TBMM hiç bir anayasa değişikliği yapamaz, teklif dahi edemez" şeklinde konuştu. 

Basın toplantısına Memur-Sen Van İl Temsilcisi Davut Okçu, Anadolu Gençlik Derneği, Gökkuşağı Derneği, İnsan-Der, Mazlum-Der, Umut-Der, Vimper ve Erdem-Der Van şube başkanlıklarını temsilen birer kişi katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 12:33:30
Güncelleme :27 Ekim 2008 Pazartesi 17:02:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?