6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Van misafirlerini ağırlıyor

KOCAELİ'NDEN 25 KİŞİLİK KONUK GURUBU VAN'DA

Vali Münir Karaloğlu, batıda yaşayan her vatandaşa bu bölgeyle ilgili ön yargıların yıkılması için önemli görevler düştüğünü belirterek "Önyargı varken ne dostluk olur ne de kardeşlik. O yüzden buradan giderken insanlara gördüğünüz iyi şeyleri anlatın" dedi.

Kocaeli ilinden iş adamı ve bürokratlardan oluşan 25 kişilik grup eşleriyle birlikte Vangölü Havzası'nı gezmek amacıyla Van'a geldi. Daha önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevini yapan Van Valisi Münir Karaloğlu'nu da ziyaret eden grup, bölgeye yaptıkları ziyaret ve geliş amaçları ile ilgili bilgi vererek, Van ve bölge hakkında bilgi aldı.

Karaloğlu da misafirlerine, Van'ın geçmişi hakkında bilgi vererek, Urartu'nun önemli merkezlerinden biri olan Van'ın tarihi ve turistik bir çok mekanının olduğundan bahsetti. Güncel konulara da değinen Karaloğlu, bölgedeki sorunlara dikkat çekken Karaloğlu, "Halklar arasında, toplumlar arasında bir problem yok. Ama son 30 yıldır ön yargı oluşturuldu. Hepimizin kafasında şimdi ön yargı var. Bizden kaynaklanan ön yargılar değil. Televizyonların, gazetelerin oluşturduğu ön yargılar var. Şimdi toplumdaki bu ön yargıları gidermek zorundayız. Ön yargı varken, ne dostluk olur ne kardeşlik olur, ne sıcak ilişkiler. Ben Van'ı ziyaret edip ayrılanlara soruyorum. 'Van'ı nasıl buldunuz? Onlar da farklı bir Van bekliyorduk. Farklı Van bulduk, farklı bir Vanlı bulduk'. diyorlar. Ben de onlara biriniz bine anlatırsa o zaman biz de bu problemi çözeriz. Ben 70 milyon insanı Van'a getiremem öyle de bir şansım yok. Eğer buraya gelen biri duyduklarını, yaşadıklarını bine, anlatırsa biz bu problemi daha kolay çözeriz. Toplumun kesimleri arasındaki o muhabbeti daha dolay kurarız. Yoksa sadece olayın terör boyutu yok. Başka sıkıntılar da var. Onları da çözmek zorundayız" dedi.

EĞİTİMDEN BAŞKA SİLAHIMIZ YOK

Bölgedeki sorunların aşılabilmesi için eğitimin şart olduğuna vurgu yapan Vali Karaloğlu, "Bizim bölgede eğitimden başka silahımız yok. Biz işi çözmek zorundayız. 85 yıldır bu insanlara Türkçe'yi öğretememişiz. Anlaşabileceğin bir zemin oluşturmamışsın. Ondan sonra insanlara niye Kürtçe konuşuyorsun diye tepki gösteriyorsun. Böyle bir şeye hakkımız yok. Onun için burada terör olaylarından dolayı bir iki nesli de kaybettik. Mevcudu ve geleceği kurtarmamız lazım. En önemli silahımız eğitim ve başka da bir şey yok. Bu işler eğitimle olacak. Bu bölgeye her gelenin bir sorumluluk hissetmesi lazım. Batıdaki işadamlarına da söylüyorum. 'Bu bölgeye özel bir gayret sarf ediniz" diye konuştu.

GELİP GÖRÜNCE ÖN YARGILAR YIKILIYOR

Daha önce Urfa, Diyarbakır, Adıyaman ve Mardin illerini dolaştıklarını belirten iş adamları ise, gelip görünce önyargıların yıkıldığını anlattılar. Bu bölgede çok sayıda dostlarının olduğunu ifade eden iş adamları, "Uzaktan baktığımızda gidip görmeyince kafalarda soru işaretleri kalıyor. Gidip görünce o ön yargıları yıkmış oluyorsun. Onlarda bizim kardeşlerimiz. Anadolu insanı çok misafirperverdir. Biz öyle biliyoruz ve öyle gördük. Güneydoğu seyahati yaptık ve bizlere gösterilen misafirperverlikten dolayı mahcup olduk. Aşırı ilgiden dolayı mahcup olduk" dedi.

VAN'A YATIRIM YAPAN ZARAR ETMEZ

Vali Karaloğlu Van'ın ticaret ve turizm değerleri hakkında da bilgi vererek iş adamlarını Van'a yatırım yapmaya davet etti. Özellikle hayvancılığın yeniden canlandığını belirten Vali Karaloğlu, "Van'da tarım ve hayvancılık önemli bir sektördür. İkinci önemli sektör turizmdir. Üçüncü sektör ticarettir. Son 25 yıldır yaşanan olaylardan dolayı hayvancılık 3'te 1'e kadar inmiştir. 1990'lı yılların başında buradaki küçükbaş hayvan sayısı 6 milyon 500 iken şimdi 2 milyon 450 binlere kadar düşmüş. Fakat biz bu yıl mera ve yayla yasaklarını tamamen kaldırdık. Şuanda bütün meralar ve yaylalar açık. Tekrar hayvancılıkta bir canlılık var. Fakat Van'dan daha ziyade güneydoğu illerinden bu bölgeye hayvan geldi. Hayvancılığın tekrar gelişmesi gerekir. Türkiye'nin mera ve çayırı en geniş ili Van'dır. Van'ın coğrafyası Kocaeli'nin coğrafyasından 7 kat daha büyüktür. Van'ın alanı 22 bin kilometredir ve bunun tamamına yakını mera ve çayırdır. Bunun yüzde 17'si tarım arazisidir. Burası çok iyi bir meyve yetişme merkezidir. Burada ayrıca tarımın her türlüsünü yapabilirsiniz. İç ve dış turizmde son bir yıldır çok ciddi bir atak var. Yabancı turist sayısında geçen yıla göre şu anda yüzde 58'lik bir artış var. Turizm bu bölgenin en önemli sektörlerinden bir tanesi olacak. Onun için buraya yatırım yapan kimse zarar etmez" dedi.

KOCAELİ'NDEN 25 KİŞİLİK KONUK GURUBU VAN'DA
KOCAELİ'NDEN 25 KİŞİLİK KONUK GURUBU VAN'DA
İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2010 Pazartesi 18:24:02
Güncelleme :29 Haziran 2010 Salı 09:45:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?