3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Van Müzesi'nde büyük tehlike

Van Müzesi'nde 2 yıl süren onarım çalışmalarının ardında camları kapatılan depolarda bekletilen yaklaşık 44 bin eserin oksitlenmeye başladığı belirtildi.

Yaklaşık 2 yıl süren onarım çalışmaları nedeniyle ziyaretçilere kapalı tutulan Van Müzesi'nde şimdi de sergilenemeyen eserler için önemli bir tehlike yaşanmaya başlandı. 1932 yılından beri bölgede yapılan araştırma ve kazı çalışmaları sonucu toplanan eserler, müzenin yetersizliği yüzünde tehlike altında olduğu kaydedildi. Müzenin sergi salonlarının küçük oluşundan dolayı başta Urartu, Akkoyunlu ve Karakoyunlular dönemine ait yaklaşık 47 bin eserden sadece 3 bini sergileniyor. Geriye kalan 44 bin eser ise binanın alt katında bulunan depolardan bekletiliyor. Onarım ile birlikte prehistorik dönemden başlayarak Urartu dönemi sonuna kadar büyük taş eserlerin bulunduğu dış bahçede yeni düzenleme yapıldı. Bu çalışmalar ile birlikte toprak seviyesinin yükselmesi ve dolayısı ile pencerelerinin kapanması sonucu havasız kalan depolarda bulunan metal eserlerin oksitlenmeye başladığını iddia ettiler. Acil önlem alınması gerektiği, aksi halde bir kaç yıl sonra eserlerden büyük bir tahribat meydana gelebileceğini ifade ettiler.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top ise 800 bin YTL harcanarak yapılan onarımın sağlıklı bir şekilde yapılmadığını kaydetti. Eserleri görmediğini ancak, eserlerin havasız kalması halinde böyle bir durumun söz konusu olabileceğini belirten Top, "Eserler raflarda tek tek dizilmesi gerekirken, depolardaki yer sıkıntısı yüzünden bir kaç tane içiçe konularak saklanıyor. Durum böyle olunca da oksitlenme gibi hastalıklar çok rahat bir şekilden birinden diğerine geçiyor. Bir an önce bunun önleminin alınması gerekir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 16:55:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?