7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Van Vakfı'ndan turizmcilere yemek

VAN VAKFI'NDAN VANLI TURİZMCİLERE YEMEK

Van'ı Türkiye'ye ve dünyaya tanıtma zorunlulukları olduğunu belirten Van Valisi Münir Karaloğlu, ulusal ve uluslararası alanda yapılan bu çabaların, kentte meydana gelebilecek en küçük bir olumsuzlukla tekrar başa dönülmesine sebep olacağını söyledi.

İstanbul Van Vakfı Yönetim Kurulu, Doğu Akdeniz Uluslar arası Turizm ve Seyahat Fuarı'na (EMITT) katılan Vanlı turizmcilere akşam yemeği verdi. Yemeğe Emekli Vali Celalettin Tüfekçi, Van Valisi Münir Karaloğlu, Yardımcısı Halil Berk, Van Belediye Başkan yardımcıları Abdurrahman Doğar, İdris Canbay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Zeki Taştan, İstanbul Van Vakfı Genel Başkanı Müjdat Çelik, Vanlılar Federasyonu Başkanı Seyithan İzsiz, Denizcilik İşletmeleri İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli ve çok sayıda davetli katıldı.

Yemekte bir konuşma yapan Vali Münir Karaloğlu, Van'ın turizm potansiyelinden bahsederek, tanıtımın önemine dikkat çekti. Van'ın çok önemli bir değer olduğunu söyleyen Karaloğlu, Van'ı da Türkiye'ye ve dünyaya tanıtma zorunlulukları olduğunu söyledi. Önemli olan bu değeri elinde tutanların kıymetini bilmeleri olduğunu ifade eden Karaloğlu, kentte meydana gelebilecek olumsuzlukların yapılan tüm tanıtımları boşa çıkardığına vurgu yaptı.

VAN'A ZARAR VERECEK HAREKETLERDEN KAÇINMALIYIZ

Birlik beraberlik mesajı veren Karaloğlu "Van olarak çok önemli bir değerin üzerindeyiz. Van Türkiye için de bölge için de çok önemli bir değer. Dün de öyleydi, bugünde böyle yarında öyle olacak. Önemli olan bu değeri elinde tutanların kıymetini bilmeleridir. Biz ona çalışıyoruz. Bu değeri Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Onun için de son 3 aydır 3 fuara katıldık. Bir şeyi yapmak zordur, yıkmak kolaydır. Şimdi biz Van'ın imajı düzelsin diye paralar harcıyoruz. Emek veriyoruz, zamanımızı veriyoruz. İşadamlarıyla birlikte batıya giderek ilimizi tanıtmaya çalışıyoruz. Ama Van'daki en küçük olumsuzlukta bu yaptığımız her şeyin yerle bir olduğuna herkes inanmalı. Onun için Vanlılardan rica ediyoruz. Van da söz sahibi, söyleme hakkı olan herkesten rica ediyoruz. Artık biz Van'ın sokaklarında olumsuzluk görmek istemiyoruz. Van'ın sokaklarında kapalı kepenkler görmek istemiyoruz. Van'ın sokakları savaş alanına çevrilsin görmek istemiyoruz. Bunun ne Van'a ne de Vanlıya hiçbir faydası yok. Onun için herkesten bundan sonra Van'ın imajına zarar verecek hareketlerden Van için Vanlıların kaçınmasını bekliyorum. Yoksa bizim bu çalışmalarımızın hiçbir faydası yok. Biz geliyoruz, uğraşıyoruz bir noktaya getiriyoruz, en küçük bir olumsuzlukta tekrar başa dönüyoruz. Üzerinde oturduğumuz bu değerin kıymetini bilirsek, bu değeri tanıtabilirsek bir mana ifade eder. Yoksa hiçbir şeyin değeri olmaz" dedi.

VAN LOBİSİNİ HAREKETE GEÇİRMEK GEREKİYOR

Van'ın dışarıdaki güçlü lobisine de vurgu yapan Karaloğlu, bu lobinin harekete geçmesi için de batıdaki iş adamlarına Van'a yaptırım yapmaları çağrısında bulundu. Öncelikle Vanlıların Van'a sahip çıkması gerektiğini ifade eden Karaloğlu "Van'a Vanlı sahip çıkmadan, Bitlislisi, Ağrılısı sahip çıkmaz. İstanbul'daki, Ankara'daki, Antalya'daki, Bursa'daki, Kocaeli'ndeki Vanlı Van'a sahip çıkacak. Türkiye'ye mal olmuş çok değerli iş adamlarımız var. Bu şehirlerde yaşayan çok değerli büyüklerimiz var. Bir şekilde dedesinin veya babasının mezarı Van'dadır. Kendi sermayesinin nüvesinin birçoğu Van'dan gelmiştir. Bir şekilde tüm hemşerilerimiz Van'a karşı vefa borcu var alsında. Bugüne kadar belki bölgedeki olumsuzluklar sebebiyle Van'a gelmelerini Van da iş yapmalarına engel olmuş olabilir. Onun için onları kesinlikle eleştirmiyoruz, kınamıyoruz. Ama bugün artık bir huzur ortamı var. Bu huzur ortamında Vanlı işadamlarının tekrar Van'a dönüp Van'a olan vefa borçlarını ödemeleri gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.

YATIRIMCILARA ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK

Van'a yatırım yapacak iş adamlarına kendi şirketlerinin birer temsilcisi, birer danışmanı olarak görmelerini öneren Vali Karaloğlu konuşmasını şöyle tamamladı.

"Vanlılar şunu bilsinler. Ben kentin Valisi olarak bütün iş adamlarımızın kendi şirketlerinin temsilcisi olarak beni görebilirler. Ücretsiz danışmanı olarak görebilirler. Önemli olan Van da istihdam oluşturacak, Van'daki işsizlere iş bulacak, üretecek bir kent yapmamız lazım. Maalesef bölge son 25 yılda sadece tüketen bir bölge haline gelmiş. Mutlaka üreten hale getirmemiz lazım. Buna da öncelikle Vanlılarla başlamamız lazım ki, arkadan Bitlisliler gelsin, Siirtliler gelsin veya Rizeliler, Kayserililer gelsin. EMITT Fuarı'nı önemsiyoruz. Van'dan İstanbul'a gelen turizm sektöründe hizmet veren arkadaşları da kutluyorum, teşekkür ediyorum"

BÖLGENİN BARIŞA, KARDEŞLİĞE İHTİYACI VAR

Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar da yaptığı konuşmada Van'ın bulunduğu konum itibariyle tanıtmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Van'ın mutlak surette huzura kavuşması için herkese büyük görevler düştüğünü vurgulayan Doğar "Van gerçekten tanıtılmaya muhtaç kılınmış bir il. Tarihi değerlere sahip, stratejik öneme sahip bir ilin tanıtılmaya muhtaç olması konusunda özellikle yerel idarenin ve müteşebbislerin, çalışanların herkesin görev ve sorumlulukları var. Van, gerçek kimliğine kavuşuncaya kadar bizlerde belediye olarak tanıtıma katkı sunmak için her şeyi yapmaya hazırız. Özellikle bölgede yatırımın hızlanması, işsizliğin ortadan kalkması konusunda iş adamlarımıza da büyük görevler düşüyor. Bölgeye yatırım yapacak iş adamlarımızın da bölgenin istikrara kavuşması gerekiyor. Bölgenin barışa, kardeşliğe ihtiyacı var. Yakın zamanda bölgenin birlik beraberliğe ve barışa kavuşacağına inanıyorum. Özellikle de müteşebbislerimizi yatırım yapmaya davet ediyoruz. Çünkü Van yoksul bir kent. Bu gerçek kimliğine, tarihteki misyonuna kavuşması için hepimize büyük görevler düşüyor. Bu görevleri de yerine getireceğimize inanıyorum" dedi.

VAN, TÜRKİYE VE ORTADOĞU İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KENT

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu da yaptığı konuşmada Van'daki birlik ve beraberlik ve kurumlar arasındaki diyalogdan bahsetti. Kandaşoğlu "Son 2 ay içerisinde Türkiye'nin metropol kentlerinde iki önemli fuar oldu. Bu fuarlara damgasını vuran yine Van oldu. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Sayın Valimizin başkanlığında, belediye başkanımızın destekleriyle, sivil toplum kuruluşları, sektör temsilcileriyle çok iyi işlere imza atıyoruz. Van Türkiye için Ortadoğu için çok önemli bir kenttir. 7 bin yıllık tarihi olan birçok medeniyetlere başkentlik eden bu kentin hak ettiği yere gelmesi için ciddi bir şekilde çalıyorduk. Yıllardan beridir mücadele veriyorduk ama böyle güzel günlere kavuşmamıştık, ama bu tür güzellikler ikili ilişkilerle oluyor. Gerçekten sayın Valimiz Van'a atandığı günden itibaren tüm kurumlarla ilişkiler çok güzel. Türkiye'nin 81 ili ile çok güzel işbirliği ve görüşmeler yapıyor. Bundan dolayı da ilimiz Türkiye'nin gündemine taşıyor. EMITT Fuarı'nda da bunun en iyi örneklerini görme fırsatını yakaladık. Van Kedisi fuarın maskotu oldu. Bugün herkes Van'dan, Van Kedisi'nden bahsediyor. Fuara gelen tüm ziyaretçilerin yakasında Van Kedisi kokartı vardı. Bunlar maddiyatla yapılacak işler değil. Hep ikili ilişkilerle olan şeylerdir. Bundan dolayı sayın Valimize teşekkürlerimi iletiyorum.

VAN'A YATIRIMCI GETİRİLECEK

Van Vakfı Genel Başkanı Müjdat Çelik te yaptığı konuşmada vakfın hizmetleri ile ilgili bilgi verdi. Amaçlarının İstanbul ile Van arasında bir köprü vazifesi görmek olduğun ifade eden Çelik "Eğitim olarak çok ciddi çalışmalarımız var. Yönetim olarak bizim bundan sonraki amacımız. Van'a bundan sonra hangi yatırımları götürebiliriz, Van'da neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde yatırım yapmak isteyen iş adamlarını Van'a yönlendireceğiz. Çünkü Van Vakfı olarak böyle bir çevreye hem İstanbul da hem de yurtdışında sahibiz. Yeter ki Van dışındaki derneklere, federasyonlara gereken ilgi alaka gösterilsin" dedi.

VAN'A YATIRIMCI GETİRECEĞİZ

Van Dernekler Federasyonu Başkanı Seyithan İzsiz de İstanbul'daki Vanlılar dernekleriyle yapılan çalışmaları anlattı. İzsiz "Van Vakfı yöneticileriyle sıkı bir diyalog içindeyiz. İstanbul'daki hemşerilerimize hizmet üretmek için gayret ve çaba içerisindeyiz. Düşünce fikir ne olursa olsun, renk anlayış ne olursa olsun, asla bizim bir araya gelmemize, birlik olmamıza, birlik içerisinde olmamıza engel olmamalı. Biz de olayı bu ölçekte değerlendiriyoruz. İstanbul'a gelerek yerleşen Vanlı kardeşlerimizin Van'a hizmet götürmelerini gönülden arzu ediyoruz. Ancak sayın valimizin öncülük yapması bizi cesaretlendirecektir. Sayın valimizin bu öncülüğü yapacağından da zerre kadar kuşkumuz yoktur. Önümüzdeki günlerde Van Vakfımızla birlikte organize yapacağımız programla Sayın valimizi makamında ziyaret ederek, hizmetlerle alakalı bilgi vereceğiz. Yatırım yapacak iş adamlarımızla birlikte hep beraber hareket edeceğiz." dedi.

Sıcak bir ortamda yenilen akşam yemeğinde Ercişli Halk Ozanı Ahmet Poyrazoğlu ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İngiliz Dili Edebiyatı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Metin Barlık mini bir konser verirken, Van Kültür Sarayı İşletmecisi 'Bak hele Bak' lakaplı Yusuf Konak'ta yaptığı espriler ve anlattığı fıkralarla hoş bir vakit geçirdi. Vali Karaloğlu, yemeğe katılan emekli Vali Celalettin Tüfekçi ile yakından ilgilenerek, kendisiyle bol bol sohbet etti.

Yemek sonrası Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu tarafından Van Vakfı Başkanı Müjdat Çelik ve Van Dernekler Federasyonu Başkanı Seyithan İzsiz'e günün anısına birer adet plaket verdi.

VAN VAKFI'NDAN VANLI TURİZMCİLERE YEMEK
VAN VAKFI'NDAN VANLI TURİZMCİLERE YEMEK
İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2010 Cuma 19:04:05
Güncelleme :12 Şubat 2010 Cuma 21:20:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?