7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Van Valisi Tan: 'Bomba bana değil polise yönelik bir saldırı amaçlıydı'

Van Emniyet Müdürlüğü ile belediye tarafından ortaklaşa kullanılan polis kontrol noktasında, teröristler tarafından bomba düzeneği hazırlanırken meydana gelen patlama olayı ile ilgili olarak Van Valisi Hikmet Tan bir basın toplantısı düzenledi.

Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında Vali Tan, olay anı ve güvenlik güçlerinin operasyonu hakkında geniş bilgi verdi. Yaralı olarak ele geçirilen teröristin sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Tan, "Belediye ile Emniyet Müdürlüğü birimlerince ortaklaşa kullanılan polis kontrol noktasında dün gece saat 00.20 sıralarında kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından yerleştirilen bombanın patlaması neticesinde, olay yerinde bomba uzmanlarınca yapılan incelemede, olay yerinde 2 şahsın olduğu tespit edilmiş, yaralı olan terörist, Araştırma Hastanesi’ne getirilmiş, ancak ölmüştür. Teröristin her 2 kolunun koptuğu göğüs bölümünde ağır yaralanmanın olduğu, şahsın üzerinden 13 adet mermi, 1 adet 7,65 milimetre çapında mermi, 1 adet 1.5 voltluk kırık vaziyette el feneri, dijital bir saat, 1 adet tabanca ve cep telefonu çıkmıştır. Polis noktası içerisinde ise düzeneğe bağlı vaziyette bir paketin olduğu görülmüştür. Süphan Mahallesi’nden bir vatandaşın ihbarı üzerine ise ekiplerimiz üst kanal boyu mevkiinin 50 metre yukarısında boş araziye gitmiş ve burada poşu içerisine sarılmış vaziyette yufka ekmek, İran kaynaklı değişik içecekler, ürünler olduğu belirlenmiştir. Ayrıca 1 Kaleşnikof marka silah, bu silaha ait 5 adet birbirine çapraz bantlı şarjör, 6 adet pil bataryası ve Yesu marka telsiz bulunmuştur" dedi.


Vali Tan, yaralı teröristin üzerinden Sakine oğlu Mesut Özçiçek adına bir kimlik çıktığını, ancak kimliğin, yapılan araştırmada sahte olduğunun belirlendiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Yapılan incelemede kimliğin sahte olduğu ortaya çıkmıştır. İkinci yaralı şahıs 18 saate yakın uğraşla 14.40 sıralarında etkisiz hale getirilmiştir. Bu arada teröristin elinde patlayan bombanın bir tuzak olduğu düşünülmektedir. Asıl bomba yaralı olarak ele geçirilen Mesut Özçiçek sahte kimlikli şahsın hazırladığı bir piknik tüpü içerisine yerleştirilmiş patlayıcı maddeden oluşan bombadır. Şu anda Van-Bitlis Karayolu trafiğe açılmıştır. Bölgede operasyon sebebiyle bazı evler boşaltılmıştı. Kısa süre sonra normal hayata geçilecektir. Düzeneklerin teknik özellikleri daha önce bölgede kullanılan yöntemlerle aynıdır. Ayrıca 2 Temmuz’da şahsıma yönelik gerçekleştirilen saldırıda kullanılan telsiz markaları, bu olaydaki ile aynıdır. Bunların terör örgütü PKK/KONGRA-GEL tarafından gerçekleştirildiği yönündeki bulgular görüşümüzü, kanaatimizi destekliyor. Bombanın türünün de C-4 olduğunu tahmin ediyoruz. Yaralı olarak ele geçirilen teröristin sağlık durumu genel olarak iyi. Biraz şuurunda problem var. Biraz sahte, biraz numara yapıyor. Kısa süre sonra sorgusu yapılarak, bağlantıları tespit edilecektir."


Bomba düzeneğinin kendisine yönelik yapılıp yapılmadığı yönündeki soruya ise Vali Tan, "Bu konuda kesin bir şey söylemek mümkün değil. Doğrudur bu sabah Bitlis ilimizin kurtuluş bayramına katılmak üzere saat 07.00-07.30 sıralarında hareket edecektim. Bana göre asıl hedef polislerimizdi. O saatte bizim geçeceğimizi de değerlendirmiş olabilirler. Ama ben daha çok polisimize yönelik saldırı olarak değerlendiriyorum. Ama bizim geçişimizi de hesaba katmış olabilirler " şeklinde yanıt verdi.


Bombanın patlamasının ardından bölgeye gelerek operasyonun bitimine kadar kalan Van Emniyet Müdürü Tacettin Kurt ise, amaçlarının teröristi sağ olarak ele geçirmek olduğunu, bunu da başarmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Kurt, yaralı teröristten alınan ilk bilgilere göre, olayın 4 terörist tarafından yapıldığını, kaçan 2 kişinin ise arandığını söyledi.

iha-van
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2004 Pazartesi 11:03:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?