7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Van Valisi'ne saldırı: bomba bölücü örgütün kullandığı RDX-C-4

Van İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Laboratuvarı'ndan gelen raporlarda Van Valisi Hikmet Tan'a yönelik yapılan bombalı saldırıda PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün daha önce kullandığı RDX - C-4 patlayıcısının kullanıldığının tespit edildiğini açıkladı. Kurt, Hamit Bayram'ın yakalanması ile ilgili çelişkili açıklamasının ise bilgi eksikliğinden kaynaklandığını, Van'da görev yaptığı 2 yıl içinde de 1 ton 250 kilogram uyuşturucu maddesinin ele geçirildiğini söyledi.
Van eski Milletvekili Mustafa Bayram'ın oğlu Hamit Bayram'ın ve şoförü Hüsnü Özbuz'un bir polis merkezinden kaçırılması ile ilgili ihmali bulunduğu iddia edilen Van Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, günlerdir devam eden sessizliğini makamında düzenlediği basın toplantısı ile bozdu. Kurt, 2002 yılı Haziran ayında başladığı Van'daki görevi süresince çoğunluğu eroin maddesi olmak üzere 1 ton 250 kilogram uyuşturucu ele geçirildiğini belirterek, yakalanan uyuşturucu sanıkları içerisinde Mustafa Bayram ve yakınlarının olmadığını söyledi. Hamit Bayram'ın Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nden kaçırılmasından sonra, gözaltına alınıp alınmadığı konusunda yaptığı çelişkili açıklamanın bilgi eksikliğinden kaynaklandığını ileri süren Kurt, Mustafa Bayram'la Emniyet Müdürlüğü'nde görüştüğünü ve oğlunun yakalanması içinde ondan destek istediğini söyledi. Olayla ilgili geçtiğimiz pazartesi günü 2 müfettişin Van'a geldiğini ve incelemelerine başladığını da belirten Kurt, "Müfettişlerin kaç gün daha kalacağı konusunda bilgim yok. Ancak basında çıkan haberlerin bir çoğu yorum ve tahminlere dayanmaktadır. Hamit Bayram'ın İran'a kaçması konusu da bir olasılıktır. Hamit Bayram'ın Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nde aracında yapılan aramada 48 kilo eroin çıkmadı. Olayla ilgili hiç bir siyasi, bakan beni aramadı" dedi.
Emniyet Müdürü Kurt, Hamit Bayram'ın yakalanması için tüm emniyet birimlerinin seferber olduğunu belirtti.
2 Temmuz'da Van Valisi Hikmet Tan'a yönellik yapılan bombalı saldırı sonrasında çevrede toplanan tüm delillerin Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Laboratuvarı'na gönderildiğini ve raporun geldiğini açıklayan Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, basında uyuşturucu operasyonu ile bağlantı kurulmasının ise yanlış olduğunu söyledi. Kurt, "Kriminal Laboratuvarı'ndan gelen raporlarda, patlamada kullanılan bombanın daha önce terör örgütü PKK/KONGRA-GEL'İN Batman-Beşiri, Şırnak, Hakkari-Çukurca ve Yüksekova, Doğubeyazıt, Diyarbakır gibi illerde yaptığı eylemlerde kullandığı uzaktan bomba düzenekleri ile aynı olduğu tespit edilmiştir. Bombalama olayında RDX - C-4 tipi 8 ile 10 kilogram bomba kullanılmış, düzenekleri ise Amonyum Nitrat Tetri, PVC plastikten olduğu tespit edilmiştir" diye konuştu.
Bir gazetecinin olay sonrasında parmak izi veya eylemi gerçekleştirenlerin isimlerinin belli olup olmadığı yönündeki sorusuna ise Kurt, "Olay sonrası su patlaması olması sebebiyle parmak izinde sıkıntı oldu. Ancak tüm deliller toplandı. Patlamada kullanılan araç ise satan kişinin noter aracılığı ile değil de pazarda olması sebebiyle kimlik tespiti yapılamadı" şeklinde yanıt verdi.
iha-van
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2004 Çarşamba 10:12:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?