2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

'Van' yakın tarihinin filmi tamamlandı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından hazırlanan ve Van'ın yaklaşık 60 yıllık yakın tarihini canlı bir tanığın anılarından aktaran "Yolsuz Yolun Yolcusu" adlı görüşme filminin yapım sürecinin tamamlandığı öğrenildi. 

Prof. Dr. Sedat Cereci'nin, 1949 yılında inşaat mühendisi olarak Van'a gelip yerleşen Behçet Adnan Büyükhergül'le yaptığı görüşmede, Van'da 1949 yılından bu yana yaşanan önemli gelişmeler, feribot iskelesinin yapımı, İsmet İnönü'nün Van'a gelişi, İran demiryolunun işlerlik kazanması, İran şahının Van'a gelişi, Van Hakkari karayolunun açılışı, Van'da yapılan ilk kamu yapıları ve Van'daki toplumsal yaşam gibi konularla ilgili canlı bir tanıktan aldığı bilgilerle Van'ın yakın tarihinin daha seçik biçimde ortaya çıktı. Van yöresinde çektiği belgesel filmlerle tanınan Prof. Cereci, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde Van'ın çok önemli bir yeri olduğunu, bu tarihe yakından tanık olan kişilerin anılarının ve deneyimlerinin büyük bir bilgi kaynağı olduğunu belirtirken, çektiği görüşme filminin de daha önce çektiği belgesel filmler gibi gelecek kuşaklar için kültürel bir kaynak olabileceğini dile getirdi. Yolsuz Yolun Yolcusu adlı filmde, Van'a atandığı halde kente gelmek için düzgün bir yol bulamayan bir mühendisin ağzından Van'ın yaklaşık 60 yıl önceki durumu, olanaksızlıklar, yoksulluk ancak bunların yanı sıra büyük bir insan severlik ve hoşgörü öyküsünün yer aldığı vurgulandı. 

Van'ın yaklaşık 60 yıllık tarihine tanık olan Behçet Adnan Büyükhergül'ün önemli anılarının yanı sıra, Van'ın eski fotoğraflarının da filmde yer alacağı bildirilirken, on yıllar önce Van'daki uygarlık düzeyinin genç kuşakları şaşırtacak ölçüde ileride olduğu, insan ilişkilerinin çağdaş uygarlık düzeyini yakaladığı belirtildi. Van'ın geçim kaynaklarından tüketim alışkanlıklarına, tarım ve hayvancılık çalışmalarından kent planlamasına kadar değişik konuların da dile getirildiği filmde, kalkınmaya yönelik çok sayıda ipucu ve önerinin de yer aldığı öğrenildi. 

Behçet Adnan Büyükhergül'ün Van'la ilgili gözlemlerinin, Van'da yapılan kalkınma çalışmalarının, Van'ın henüz yapılanmamış durumunun ve olanaklara bağlı olarak bir kent haline dönüşmesinin tema olarak kullanıldığı Yolsuz Yolun Yolcusu adlı filmde, genç kuşaklara yönelik çok sayıda insanlık ve insancıllıkla ilgili iletinin de yer aldığı, Türkiye'nin üniter yapısının ve hoşgörü ortamının nasıl sağlandığına ilişkin ipuçlarının da konuşulduğu dile getirildi. Van yöresiyle ilgili Şamram Kanalı, eski Van evleri, kehrizler, Van balığı, hıdırellez geleneği, tandır ekmeği gibi konuları belgesel filmle belgeleyen Prof. Cereci'nin, çektiği filmlerle Anadolu kültürünü yurt dışındaki festivallerde tanıtırken, tarih çalışmalarıyla dünden yarına köprüler kurma görevini de üstlendiği dile getirildi. Yolsuz Yolun Yolcusu adlı film çalışmasında elde edilen bilgilerin, Prof. Dr. Sedat Cereci'nin, Van'ın uluslar arası alanda tanıtımını yapmak üzere tasarladığı İngilizce seslendirmeli ve animasyon destekli tanıtım filmi projesinde de kullanılacağı açıklandı. 

Beş kişilik bir ekiple Yolsuz Yolun Yolcusu adlı görüşme filmini çektiğini söyleyen Prof. Dr. Sedat Cereci, deneyim sahibi ve tarihi iyi bilen kişilerin anılarının da diğer kültürel konular gibi bir an önce filmle belgelenmesi gerektiğine dikkat çekerken, tarihi bilmeden ve deneyim sahibi insanların deneyimlerinden yararlanmadan gelişmenin yakalanamayacağını vurguladı. Tanıtım filmi projesi için halen materyal toplamaya devam ettiğini açıklayan Prof. Cereci, projenin bir an önce rektörlük tarafından onaylanmasını beklediğini belirtti. Yolsuz Yolun Yolcusu adlı filmin, 2009 yılının ilk günlerinde özel bir gösterimle sunulacağı bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 16:24:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?