3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Van'a eko merkez

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Van Şube Başkanı Armağan Çağlayan Yozgat'ın Sorgun ilçesinde karşılaştıkları eko merkezin Van'a da kurulması gerektiğini ifade ederek, valilik başta olmak üzere gücü yeten sivil toplam örgütlerinin bu işe atılmaları gerektiğini söyledi. 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Ankara Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında Van'daki öğrencilerle birlikte Ankara'ya gittiklerini belirten Armağan Çağlayan, gezi ve incelemeleri süresince öğrencilerin bir çok mekanı gezip gördüklerini ifade etti. 

Yozgat'ın Sorgun İlçesi Şahmuratli köyü yakınlarındaki kayıp şehir Pteria antik kenti kalıntılarının bulunduğu Kerkenes Dağı'na gittiklerini anlatan Çağlayan "Bu bölgede kazı çalışmasını yürüten ekibin başkanı İngiliz çift Françoise ve Geoffrey Summers Şahmuratli köyünde kurdukları eko-merkeze şahit olduk. İnsanların bir uydu çanağına benzer çanaklar sayesinde tüp yerine güneş enerjisini kullanarak bir çok sıkıntısını ortadan kaldırdığını gördük. Kurulan güneş ocaklarından yemekler pişiriliyor, sebze ve meyveler kurutuluyor, su ısıtılıyor, atık kağıtlardan yakacak olarak kağıt kerpiçler yapılıyor, saman balyalarından evlerin yapılıyor. En önemli de bu eko-merkezde bir çok kadın ve erkeğe iş imkanı doğuyor. İnsanlar belli bir ücret karşılığında sürekli burada çalışıyorlar. Önemli bir işleri var ise çalıştığı saat kadar para alıyor. Çocuklu olan anneler çalışsın diye çocuklar için oyun merkezi kurulmuş. Kadınlar burada sebze ve meyveleri güneşin önüne bırakılan fırınlarda kurutuyor. Konserve, reçel gibi bir çok ürün hazırlıyorlar. Bu köy ve çevresindeki yerleşim biriminde bulunan insanlar hep bu işle uğraş vermektedirler. Yemeklerini, sularını, güneş kazanları üzerinde pişirip ısıtıyorlar" dedi. 

Türkiye'nin en çok güneş alan ilinin Van olduğunu, aynı sistemin burada kurularak insanlara iş imkanlarının oluşturulması gerektiğini belirten Armağan Çağlayan şöyle konuştu; 

"Gezileri esnasında İngiliz çift Françoise ve Geoffrey Summers bize istenildiği taktirde aynı merkezi Van'a da kurabileceklerini söyledi. Bu konuda kendilerine yazılmasını isteyen çift gelip neler yapılması konusunda büyük destek sunacaklarını bizlere iletmişti. Şahsen benim farklı görevlerim olduğu için bu konuda ilgilenmem söz konusu değil. Ama bu konuda valiliğimiz, belediyemiz veya sivil toplum örgütleri tarafından güneşi bol olan ilimize bu kapsamlı projenin kazandırılması gerekiyor. Hiçbir maddi kaynak gerektirmeden kurulacak olan eko merkez, kırsal kesimlerde ve köylerde yaşayan vatandaşların vazgeçilmez merkezleri olacaktır. Hepsinin ister istemez kendi evinde kuracağı bu sistem hem elektrik hem tüp başta olmak üzere büyük bir tasarrufun yapılmasını sağlayacaktır. Böylece ülke bütçesine de büyük katkılar sunulacaktır."

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 13:39:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?