3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Van'a uluslararsı tanıtım

Tarihsel ve kültürel değerleriyle yabancı araştırmacıların ilgilerini çeken Van için, yurtdışına yönelik ve bilgisayar destekli kapsamlı bir tanıtım filmi projesi hazırlandığı öğrenildi. 

Çektiği belgesel filmlerle Van'ın adını yurt dışı festivallerde duyuran Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci'nin yürütücülüğünü yaptığı projenin, YYÜ Araştırma Fonu'na verildiği, projenin rektörlük tarafından onaylanır onaylanmaz uygulamaya geçirileceği açıklandı. Proje onaylanırsa, film çekimlerine 2009 yılının Şubat ayında başlayacaklarını söyleyen Prof. Cereci, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü'nden Arş. Gör. Selim Günüç ve Arş. Gör. Mustafa Serkan Günbatar'ın da kendisine grafik ve animasyon konusunda yardımcı olacağını dile getirdi. 

Van'ın tarihinden başlayarak, geçirdiği binlerce yıllık süre içinde biriktirdiği uygarlık değerlerini ön plana çıkararak tanıtımın planlandığı film projesinde, temel amacın Van'ın tarihsel ve kültürel değerlerine dikkat çekerek yabancı araştırmacı ve sanatçıların Van'da araştırma yapmak üzere Van'a çekilmesi olduğu belirtildi.
 
Urartu öncesi Van tarihi, Urartu tarihi, Selçuklu ve Osmanlı tarihinin önemli bilgilerinin yanı sıra tarihin bıraktığı evrensel kültürel değerlerin film senaryosunda yer alacağı projede, Van tarihinin bazı bölümlerinin bilgisayar animasyonlarıyla anlatılacağı dile getirilirken; Van'ın az bilinen ancak evrensel açıdan önemli ve yabancıların ilgisini çekebilecek konulara öncelik tanınacağı vurgulandı. 

Tilkitepe mevkiinde gölden su yüzüne çıkan bir kameranın çekeceği görüntülerle başlayan filmde, geleneksel Van evleri, Van kedisi, Van balığı, otlu peynir gibi geleneksel değerlerin yanı sıra, Urartu Kralı Sarduri'nin Urartu başkentini kurdurması, Babil Kraliçesi Semiramis'in Van'daki kalıntıları, Kral Menua'nın Şamram Su Kanalı'nı yaptırma öyküsü, Van efsaneleri, yerel Van ağzı, Van manileri ve bilmeceleri gibi tarihsel ve kültürel konuların yer aldığı açıklandı. 

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Sedat Cereci, Van'da yaptığı kültürel araştırmalardan elde ettiği bilgilerin en çarpıcı olanlarını, görüntülü biçimde bu film çalışmasında kullanmak istediğini belirtirken, Orta Çağ'dan kalma yıkık bir duvar kalıntısını bile cam fanuslar içinde koruyan batılı yabancıların, binlerce yılın birikimini taşıyan Van'ı mutlaka tanımaları gerektiğini ve bu nedenle bu projeyi tasarladığını bildirdi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 15:15:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?