6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Van'Da 11 bin yıllık duvarlar gün ışığına kavuştu

Van’ın Kalecik Köyü’nün 1 kilometre kuzeydoğusunda bulunan bölgelerde defineciler tarafında tahrip edilen tarihi mezarlıklarda, Van Müze Müdürlüğü Başkanlığı’nda kazı çalışmaları başlatıldı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu’nun sorumluluğunda başlatılan ve YYÜ Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Veli Sevin’in katkılarıyla sürdürülen arkeolojik kazı çalışmaları, 10 kişilik ekiple yürütülüyor. Yaklaşık 12 gün sürecek kurtarma kazı çalışmasında defineciler tarafından tahrip edilen 18 mezardan 5’inin temizleme çalışmasının gerçekleştirildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Çavuşoğlu, yerin metrelerce altında bulunan kaya odalardaki mezarların, M.Ö. 900 ila 700 yılları arasında yapıldığını tahmin ettiklerini kaydetti. Çavuşoğlu, mezarlarda çok sayıda boncuk, insan iskeleti, kılıç ve mızrak parçaları bulunduğu için çıkarılan tonlarca toprağın el arabalarıyla taşınarak elekten geçirildiğini dile getirdi. Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Defin işlemlerine ve çıkan eşyalara bakıldığında, mezarların Urartular’ın soylu aileleri ile astronomi çalışmalarının yapıldığı Dikilitaş mevkiinin bölgeye yakın olmasından dolayı astronomi ile ilgilenen kişilere ait olabileceğini tahmin ediyoruz. Defineciler tarafında tahrip edildiği için her mezarda kaç kişinin gömülü olduğunu da bilemiyoruz. Bölgede bugüne kadar 18 mezar, defineciler tarafından açılmış; ama bölgede çok sayıda mezar olduğunu düşünüyoruz."

iha-van
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2004 Cumartesi 10:23:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmed ispir IP: 85.105.181.xxx Tarih : 23.10.2008 19:47:45

ne diyeyim böyle değerlere sahibiz amma gelgelelim halkımız. ne kadar biliyo tarihi değerlerimizi. keşke deletimiz bilinçli bir atılımla bu konuda bir temel bilgilendirmeye gitse evvelki çağlardaki kavimleri bilmek insana evvela kendi konumunu ve kainattaki mevki ini göstermek açısından büyük işaretlere sahibdir... saygılarımla