5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Van'da artık 'Kimse var!'

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, varlıklı insanların sahip olduklarının bir kısmını yoksullarla paylaşması ile onların varlığının ve servetinin bir anlamı olacağını belirterek, "Bizim sosyal millet kavramımız, sosyal devlet kavramımızın çok daha önündedir'' dedi.

Kimse Yok Mu Derneği'nin Van Şubesi açılışı için düzenlenen törene katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, derneğin 27. şubesinin Van'da açılmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.

Van halkının derneğin hizmetlerini yakından tanıdığını belirten Çelik, Türkiye'de çaresizin, fakirin, kimsesizin, zayıfın, hastanın ve özürlünün yardımına koşacak, sahip olduklarını onlarla paylaşacak, hayırsever bir insan kitlesi bulunduğunu ifade etti. "Bizim sosyal millet kavramımız, sosyal devlet kavramımızın çok daha önündedir" diyen Bakan Hüseyin Çelik, 2000-2001yıllarında yaşanan ekonomik krizde sosyal millet anlayışı sayesinde ülkenin büyük sorun yaşamadığını kaydetti. Aile fertlerinin kendi içindeki dayanışması ve varlıklı insanların servetlerini yoksul vatandaşlarla paylaşmasının, bu ülkeyi ayakta tutan önemli bir etken olduğunu söyleyen Bakan Çelik, "Bu nedenle Kimse Yok mu Derneği'nin sadece Türkiye'deki faaliyetlerini değil, yurt dışındaki faaliyetlerini de gören ve bilen biri olarak çalışmaları takdir etmek istiyorum. Özellikle varlıklı insanlara sesleniyorum. Varlıklı insanlar, sahip olduklarının bir kısmını yoksullarla paylaşırlarsa onların varlığının ve servetinin bir anlamı olur'' dedi.

Van Valiliği'nin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Müdürlüğü bünyesinde Gıda Bankası oluşturulduğunu da belirten ifade eden Çelik, ''İnsanlara sokakta 2 kilo şeker dağıtarak değil, onların da onurunu koruyarak kuponlar veriyoruz. Bunun seçimle alakası yok, geçimle alakası vardır. Bu 365 gün, 12 ay yapılıyor. Bir taraftan devlet bir şeyler yapıyor, yapmaya da devam edecek. Diğer taraftan sivil toplum örgütü de bu işi yaptığı zaman, sorunun üstesinden geliriz. Bizim ecdadımız, bunun en güzel örneklerini göstermiştir'' şeklinde konuştu.

Şefkatli sivil toplumun hastayı, zayıfı, yoksulu, özürlüyü, yaşlıyı kollayan bir anlayışa sahip olduğunu anlatan Bakan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Eskiden insanlar özürlü çocuklarını gizleme ihtiyacı duyardı. Fakat çıkardığımız Özürlüler Yasası'ndan sonra özürlü çocuğa bakan anneye ücret ödüyoruz. Bu insan onuru için yapılmış bir düzenlemedir. Özürlü çocuk özel bir rehabilitasyon merkezine de gönderiliyorsa onun için de 410 TL veriyoruz. Bundan dolayı özürlü eğitiminde Türkiye'de yüzde binlik bir artış oldu. Bunlar bugüne kadar birçok kişinin aklından geçmeyen ve yapılmayan şeylerdi.''
Açılış törenine Van Valisi Özdemir Çakacak, Emniyet Müdürü Salih Kesmez ile bazı sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Mart 2009 Cumartesi 16:12:48