6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Van'da bakanlar

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 'Bizi köylerde arayın' sloganı ile tarım danışmanlarının görev yaptığı köylerde başlatılan '81 İlde 81 Köy Ziyareti' projesi Van'ın Göllü Köyü'nde start aldı. Düzenlenen törene katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kepenek giyip şapka takarak çoban oldular.
Bu sabah Van'a gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ile dünden beri bölgede olan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in gezi ve incelemeleri sürüyor. Bugün öğleden sonra Göllü Köyü'ne geçen Bakanlar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından başlatılan '81 İlde 81 Köy Ziyareti' projesini başlattılar. Düzenlenen törende ilk konuşmayı yapan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Atatürk'ün 'Köylü milletin efendisidir' sözünü hatırlatarak bunun lafla kalamayacağını söyledi. Köylünün mutlaka güçlendirilmesi gerektiğini anlatan Bakan Çelik, "Biz ne yapıp yapıp köylümüzü köylerinde bırakmaya çalışmalıyız. Van geçmişte İran ve Irak'a hayvan ihraç ederken, bu alana yeterli desteği veremediğimiz için şimdi aynı ülkelerden hayvan ithal eder duruma geldik" dedi. Hayvancılığın geliştirilmesi, bu alanında yaşanan sorunların mutlaka çözümlenmesi gerektiğini de anlatan Çelik şunları söyledi:
"Daha önce tarımda kendi kendine yeten, ürünleri ihraç eden ülkemiz ne yazık ki şimdi dışa bağımlı hale gelmiştir. 57. hükümet döneminde köy ve mezralarının boşaltılmasının ardından hayvan hareketleri yasaklanarak izolasyon uygulandı. Bu konuda büyük sıkıntılar yaşandı. Biz, kaçakçılığın her türlüsüne karşıyız. Ancak hayvancılığın geliştirilmesi için her türlü kolaylık sağlanmalıdır. Türkiye'de organize hayvancılık bölgelerinin geliştirilmesi lazım. Şehirdeki medeni imkanları köye götürürsek, burada yaşayan insanlar yerlerinde kalacaklardır. Biz köylünün hizmetindeyiz."

"KÖYLÜNÜN GEÇİM KAYNAĞI OLAN HAYVANCILIĞI DOĞRU ŞEKLİYLE GELİŞTİRMELİYİZ"
Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü de yaptığı konuşmada hükümet tarafından hayvancılığın geliştirilmesi için büyük adımlar atıldığını belirtti. Bulundukları Göllü Köyü'nde 4 bin dönümlük merada ıslah çalışması projesi başlattıklarını, usulüne uygun mera kullanımının çevre diğer köylere örnek olacağını anlatan Bakan Güçlü, "Türkiye nüfusunun yüzde 35'i tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Bölgesel hayvancılığı mutlaka doğru geliştirmeliyiz. Kooperatifleşme, yem bitkileri, et ve süt üretimi için 2002 yılında 100 trilyon lira harcanırken, 2004 yılında bu rakam 500 trilyon liraya çıkmıştır. 2002 yılında 25-50 kooperatif kurulurken bu yıl rakam 380'e çıkmıştır. Bu çalışmalara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı da destek vermiştir. Bu manada Van'ın Erciş (Işıklı Köyü) ve Gürpınar (Aşağı Kaymaz Köyü) ilçelerinde de 2 kooperatif kurulmuştur" dedi.
Bu yıl ülkedeki siyasi gelişmelerin ekonomiye olumlu yansıdığını da anlatan Bakan Sami Güçlü, "Türkiye'nin dünyada ve bölgede itibarı artmaktadır. Hükümet olarak 2004-2014 yılları arasında çok büyük projeler gerçekleştirerek tarihe isimlerimizi altın harflerle yazdırmak istiyoruz. Tarım sektörümüzü geliştiremez isek ülkenin genel kalkınması mümkün değildir" diye konuştu.
Törenin ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, getirilen kepenekleri giyip şapka da takarak çoban oldular. Bakanlar, bu kıyafetlerle bir süre yürürken Hüseyin Çelik 'Hiç kravatlı ve gözlüklü çoban olur mu?' esprisi yaparken, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sami Güçlü ise yan taraflarında bulunan ve sarı-lacivert kepenekleri bulunan çobanları yanına çağırdı. Bakan Güçlü, Fenerbahçe'yi kastederek "Bu renkleri beğenmedim; ama yine de yanıma gelin' dedi ve birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.
iha-van
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2004 Perşembe 18:19:32
Güncelleme :10 Temmuz 2004 Cumartesi 14:16:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?