7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Van'da bebek ölümleri azalacak, eğitim artacak

Van Vali Yardımcısı Süleyman Özçakıcı, Sosyal Riski Azaltma Projesi’nin (SRAP) tam olarak hayata geçirilmesiyle birlikte bebek ölümlerinin azalacağını, ayrıca önümüzdeki eğitim öğretim yılında okullaşma oranında da büyük bir artış beklediklerini söyledi.

İHA muhabirine açıklamalardan bulunan Vali Yardımcısı Süleyman Özçakıcı, 500 milyon doları Dünya Bankası destekli olmak üzere toplam 630 milyon dolarlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu (SYDTF) Sosyal Riski Azaltma Projesi’nin (SRAP) hedefini ve bölge insanına yapacağı katkıyı anlattı. SRAP’ın bir alt bileşeni olan Şartlı Nakit Transferi (ŞNT) için bugüne kadar 15 bin ailenin başvuruda bulunduğunu belirten Özçakıcı, bu sayının 35 bin civarına çıkmasını beklediklerini kaydetti. Özçakıcı, yoksulluk nedeniyle okul çağındaki çocuklarını gönderemeyen veya okuldan alan ailelere para yardımı yapılacağı için bundan sonra bu tür sıkıntıların yaşanmayacağını ifade etti.

Bu yıl okullaşma oranında büyük bir artış beklediklerini de söyleyen Özçakıcı, "Maddi durumları iyi olmadığı için çocuklarını okula göndermeyen veya okuldan alan ailelere para yardımı yapılacağından dolayı okula gönderecekler. Özellikle ilköğretimi bitirdikten sonra maddi imkansızlıklardan dolayı orta öğrenimine devam edemeyen öğrencilerin sayısından büyük bir artış bekliyoruz" dedi. Bebek ölümlerinin büyük ölçüde azalacağını vurgulayan Özçakıcı, proje çerçevesinde 0-6 yaş arasındaki fakir aile çocuklarına, okul öncesi temel sağlık hizmetlerinden faydalanmaları kaydıyla nakit para yardımı yapılacağını kaydetti. Özçakıcı, "Şartlı Nakit Transferi uygulamasının temel hedefini, ekonomik koşullar nedeniyle düzenli sağlık kontrollerinden yararlanamayan nüfusun en yoksul yüzde 6’lık bölümünü kapsayan aileler oluşturuyor. Bu ailelerde, 0-6 yaş çocukların koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanmaları, anne adaylarının güvenli annelik yaklaşımı ile doğum öncesi dönemde düzenli ve periyodik olarak izlenmesi, gebelik risklerinin önlenmesi, aşılarının yapılması ve doğumun sağlık kuruluşunda güvenli koşullarda yapılması sağlanacak" şeklinde konuşmasını tamamladı.

VAN-(İHA)
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2004 Pazartesi 15:04:50
Güncelleme :10 Temmuz 2004 Cumartesi 16:42:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?