6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Van'da bedensel engelliler profesyonellere taş çakırtıyor

4 bedensel engelli gencin oynayacağı oyunun çalışmaları, derneğe ait dar bir alanda iki haftadır devam ediyor. Prova çalışmaları, profesyonel sanatçıları aratmayacak kadar büyük bir titizlikle sürdürülüyor. Tiyatrocular, prova öncesi dernek içerisindeki sandalyeleri koridora çıkararak kendilerine sahne hazırlıyorlar. Daha sonra oyunun çalışmalarına geçiliyor. Çalışmalar sona erdikten sonra tekrar dışarı çıkardıkları sandalyeleri içeri alarak büroyu eski haline getiriyorlar. İki perdeden oluşan oyunun ilk perdesi, evde kalmış bir kızın ailesiyle arasında yaşadığı sorunlar ele alınıyor. İkinci perdede ise, sanatçı olma hayali ile iki dolandırıcının pençesine düşen bir gencin hikayesi anlatılıyor.

Çalışmalarını büyük bir sıkıntı içerisinde devam ettirdiklerini söyleyen oyunun yazarlarından Okan Ebiri, kendilerinin de diğer insanlar gibi her işi yapabilecek kapasitede oldukları belirtti. Ebiri, "İki perdelik oyunu 4 arkadaşla yazdık ve derneğe üye 9 arkadaşla sahneleyeceğiz. Her engelli, istediği zaman tiyatro, futbol ve spor yapabilecek yeteneğe sahiptir. Biz engellilerin topluma mesaj verebilmesi için her işi yapması lazım. Oyunumuzu 17 Eylül’de İl Kültür Müdürlüğü tiyatro salonunda sahneleyeceğiz. herkesi bekliyoruz" dedi.
Ticaret meslek lisesi mezunu olan ve Konya Selçuk Üniversitesi (SÜ) Eğitim Bölümü’nü kazanan senaryo yazarı ve oyuncu Dilefuruz Sütçü, maddi imkansızlıklardan dolayı okulu bıraktığını belirtti. Sütçü, Bedensel Engelliler Derneği’ne 5 aydan beri geldiğini, buradaki sıcaklığı gördükten sonra devamlı gelmeye başladığını anlattı. Sütçü, "Daha önce okul döneminde elimde olan bir senaryo vardı. Bunu arkadaşlarla düzelterek sahnelemeye çalışıyoruz. Biz bedensel engelli olarak engel tanımıyoruz" dedi.

Oyunda Okan Ebiri, Hanefi Baykara, Dilefuruz Sütçü, Muhsin Tamaç, Ahmet Yıldırım, Abidin Doğu, Kerem Gentir, Suat Karaman ve Nurcan Aslan isimli bedensel engelliler rol alıyor.

iha-van
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2004 Perşembe 12:55:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?