3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Van'da bilgilendirme toplantısı

Van'da Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Bölge Odası tarafından 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu konusunda bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. 

Oda binasında düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan SMMM Bölge Odası Başkanı Yakup Simeklioğlu, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın birleştirilmesiyle birlikte 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yeni yasanın yürürlüğe girdiğini hatırlatarak bu konuda üyelerini bilgilendirmek istediklerini belirtti. 

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Sefa Tatlısu'nun da kısa bir konuşma yapmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Danışmanı ve SGK Müfettişi Cüneyt Olgaç, slayt sunum eşliğinde katılımcılara 510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun uygulanması ile ilgili bilgiler verdi. Bu yasanın takip edilmesi ve uygulanmasına büyük önem verdiklerini ifade eden Olgaç, ilk olarak kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortasından getirilen düzenlemelerden bahsetti. SGK'nın iki hedefinin bulunduğunu vurgulayan Olgaç, bunlardan birisinin çalışan iyi bir idare, diğerinin ise mükellef memnuniyeti olduğunu kaydetti.
 
Bu konuda SGK il müdürlüklerinin büyük çaba sarf ederek çalıştıklarını anlatan Olgaç, sürekli değişen yasaları da takip etmenin zorlaştığını dile getirerek "Türkiye'de 2007 yılına bakıldığında 16,3 milyon aktif sigortalı bulunmaktadır. SGK 2007 yılında 25 milyar YTL açık vermiş ve 33 milyar YTL bütçeden transfer yapılmıştır. Bu 2007 bütçe giderlerinin yüzde 17.4'üne tekabül etmektedir. Yapılan transferlerin gayri safi milli hasıla oranı 5,1'e çıkmıştır. Maastricht kriterlerine göre sosyal güvenlik dahil bütçe akçıklarının gayri safi milli hasıla oranı en fazla yüzde 3 olmalıdır. Bu da Avrupa Birliği (AB) yolunda önümüze engel olarak çıkacaktır" dedi. 

Nüfus yapısındaki değişimden bahseden Cüneyt Olgaç konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Genç bir nüfusa sahibiz, fakat hızla yaşlanıyoruz. Genç nüfusumuza rağmen aktif pasif oranımız çok düşüktür. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği (OECD) kriterlerine göre 4 çalışana 1 emekli olması gerekmektedir. 6-7 çalışana 1 emekli olabilecek bir nüfus artışımız var. Ancak erken emeklilik ve kayıt dışı istihdam nedeniyle 2 çalışana 1 emekli oranını dahi tutturamıyoruz. Erken emeklilik, çalışma süresinden fazla emeklilik süresini doğurmuştur. Bugün SSK da kadınlar 44, erkekler 48 yaşında emekli olabilmektedir. Buna göre kadınlar ortalama 30 yıl, erkekler ise 21 yıl emekli maaşı alabilmektedir." 

Seminere 10 dakikalık bir ara verilirken, ikinci oturumda Cüneyt Olgaç, yasa ile getirilen teşvik uygulamaları konusunda bilgiler sundu. Toplantı, katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 15:31:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?