2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Van'da çevre sorunları paneli

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü, '5 Haziran Dünya Çevre Günü' dolayısıyla 'Çevre ve Sorunları' konulu panel düzenledi.

YYÜ Hakkı Atun Konferans Salonu'nda düzenlenen paneli, Merkez Müdür Yrd. Doç. Dr. Fevzi Özgökçe yönetti. Kullanılabilen su ve küresel iklim değişikliğine vurgu yapılan panele YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Behçet, YYÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, YYÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Hamdi Orhan ile Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürü Mahmut Dündar konuşmacı olarak katıldı.

Panelde ilk konuşmayı yapan Doç. Dr. Orhan, suyun ekonomik değeri yüksek olan önemli bir kaynak olduğunu belirtti. Suyun yönetiminin de profesyonel bir iş olduğunu anlatan Doç. Dr. Orhan, su yönetimi oluşturulması gerektiğini söyledi.

Küresel ısınma ve etkileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Behçet ise Türkiye'nin küresel ısınmada riskli bölgeler arasında yer aldığı, kuraklaşma ve susuzluğun artacağını belirtti. Türkiye'nin son 70 yılda kaydedilen sıcaklık verilerine göre ortalamanın artma eğiliminde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Behçet, küresel ısınma ile başlayan kuraklığın 100 yıl içinde Türkiye'yi Kuzey Afrika'ya çevirebileceğini iddia etti.

'Su, susuzluk ve doğal hayat' üzerinde bir sunum yapan Prof. Dr. Sarı da şehir merkezlerindeki su fıskiyeleri ile akşamdan sabaha kadar devam eden tarla sulama alışkanlıklarının artık sorgulanması gerektiğini anlattı. Türkiye su zengini bir ülke olmadığını da belirten Prof. Dr. Sarı, Türkiye'de 1960 yılında kişi başına 4 bin metreküp su düşerken, bugün miktarın 3 bin 600 metreküp olduğunu vurguladı. Türkiye'de nüfus artışının böyle devam etmesi durumunda 2030 yılında kişi başına düşen suyun bin metreküpün altına düşeceğini ve su fakiri ülkeler listesine gireceğini anlatan Prof. Dr. Sarı, Türkiye'nin su kullanım alışkanlığını değiştirememesi durumunda ise 2030 yılında su kullanım ihtiyacının yüzde 100 artacağını vurguladı.

Panelde son olarak bir konuşma yapan DSİ 17. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, katılımcılara bölgenin sulama ve taşkın durumu hakkında bilgi verdi.
Panele, YYÜ Rektör yardımcıları Prof. Dr. Hayrettin Okut, Prof. Dr. Hülya Özdemir, Çevre ve Orman İl Müdürü Hüseyin Avcil ile bazı akademisyenler katıldı.

.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 19:05:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?