3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Van'da çocuk ve kadın intiharları

Van Belediyesi Aile Danışma Merkezi Sağlık ve Aile Komisyonu Başkanı Deniz Baş, göç eden ailelerin çocuklarının daha çok intihara teşebbüs ettiğini ifade ederek bu ailelerin ekonomik sosyal ve psikolojik olarak desteklenmeleri gerektiğini söyledi.

Van'da yaşanan kadın ve çocuk intiharlarıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Deniz Baş, kentteki intihar sayılarında ciddi anlamda artış olduğunu belirtti.

İntihar nedenlerinin analiz edilmesi gerektiğini ifade eden Baş, Aile Danışma Merkezi Sağlık ve Aile Komisyonu olarak tespit ettikleri bazı sebepler olduğunu kaydetti. Göçün büyük bir etken olduğunu anlatan Baş, "Göçle gelen ailelerin çocukları daha çok fazla intihara teşebbüs ediyor. Çünkü göçün aile üzerinde oluşturduğu ciddi ve derin sorunlar var. Bu sorunlar yüzünden çocuk, ailenin koruyuculuğundan, psikolojik desteğinden ve diğer farklı ruh beslenmelerinden mahrum kalıyor. Ailenin korunması azaldığı çocuklar sokakta bazı farklı risklerin altında bile kalabiliyor ve farklı ruh durumu yaşıyor. Bütün bunlar kişiyi intihara götüren süreçtir. Daha da önemlisi yine çok kalabalık ailelerde, dar mekanlarda bazı yanlış ensest ilişkilerin yaşandığı biliniyor. Bu ilişkilerin sonucunda yanlış namus kavramı ile çocuğu veya kadını intihara zorlayan ailelerde var. Çünkü öldürmek bir cezai müeyyideye maruz bırakacağından özellikle intiharla bu işi temizlemek istiyorlar. Bazı çocuk genç kız intiharlarının arkasında da ne yazık ki bu var. Bunu da gözardı edemeyiz"

Kadın ve çocuk intiharlarının önüne çok yönlü çalışmalarla geçebileceğini sözlerine ekleyen Deniz Baş şöyle konuştu;

"İnsan çok boyutlu bir varlık. Ciddi boyutlarda ailenin psikolojik, sosyal ve ekonomik desteğiyle ayakta kalan ve aile ortamında mutluluğunu inşa eden bilen bir varlıktır. Dolayısıyla aile çok önemli. Özellikle göçle gelen ailelerin ekonomik, sosyal ve psikolojik kalkınmalarının birbirine paralel olarak sağlanması gerekiyor. Göçle gelen aileler bu konuda desteklenirse intihar olaylarında büyük boyutlarda azalma olacaktır."

.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 11:58:04
Güncelleme :20 Mayıs 2008 Salı 13:50:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?