5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Van'da eğitim atağı

Van Valisi Münir Karaloğlu, 120 bin insanın okuma yazma bilmediğini öğrendiğinde büyük bir üzüntü yaşadığını söyledi.


Vali Karaloğlu, beraberinde bulunan Vali Yardımcısı Hasan Yılmaz ile birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Milli Eğitim Müdür Vekili Ali İhsan Sayılır, müdür yardımcıları ve şube müdürleri tarafından karşılanan Vali Karaloğlu, daha sonra brifing salonuna geçerek, Müdür Vekili Sayılır'dan ilin eğitim sorunları hakkında bilgi aldı. İlköğretim çağındaki öğrencilerin okullaşma oranının yüzde 98 olduğunu ve bunun da Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldığını kaydeden Sayılır, ortaöğretim ise okullaşma oranının yüzde 46'larda kaldığını belirtti. Bu rakamın Türkiye ortalamasının 30 puan altında olduğunu aktaran Sayılır, ilk ve orta öğretimde öğretmen ihtiyacının ise 3 bin 517 civarında olduğunu belirtti. Sayılır, 'Ana kız okuldayız' kampanyası çerçevesinde il genelinde bin 829 kursun açtıklarını, birinci ve ikinci kademe okuma yazma kurslarında 21 bin 603'ü bayan, 10 bin 193'ü erkek olmak üzere toplam 31 bin 796 kişinin katıldığını ifade etti. Sayılır, ayrıca 2003-2008 yılları arasında toplam 13 milyon 263 bin 811 adet kitabın ücretsiz olarak öğrencilere dağıtıldığını kaydetti.


Milli Eğitim Müdürü Vekili Ali İhsan Sayılır'dan brifing alan Vali Karaloğlu, eğitime büyük önem verdiklerini belirtti. İl genelinde 120 bin insanın okuma yazma bilmemesinin kendisini son derece üzdüğünü ifade eden Vali Karaloğlu, "Türkiye ortalamasındaki yerimize bakarak eğitim seferberliği başlatacağız. Bu seferberliğe herkes katkıda bulunmalıdır. Öğretmenlerimizden özveri bekliyoruz" dedi.
Okul öncesi eğitimi önemsediklerini vurgulayan Vali Karaloğlu, acil olarak köylerde ana sınıfları açılması talimatı verdi. Sorunların kaynağında eğitimsizliğin yattığını dile getiren Vali Karaloğlu, "Eğitimde bölge illerini geçmeliyiz. Öğretmenlerimiz kesinlikle bu işi severek yapmalıdırlar. Özellikle aileleri eğitimin bir parçası haline getirmeliyiz. Bunun için bu yıl iyi bir çalışma yapmamız lazım. Orta öğretimde başarı oranını çok daha yükseltmeliyiz. 'Ana kız okuldayız' kampanyası devam edecek. Fiziki altyapı olarak son 6 yılda ilimiz çağ atlamıştır. Bu durumu eğitimdeki başarı oranlarımızı yükselterek taçlandırmalıyız. Mesleki ve teknik okullarının yetersizliği nedeniyle sınıflarda yoğunlaşma meydana gelmektedir. Bu sebeple ilçelere mesleki ve teknik liseleri açmalıyız " şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2009 Cuma 13:17:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?