5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Van'da eylem

Van'da sendika, dernek ve sivil toplum örgütlerinden oluşan ve kendilerini 'Gerçek ve Adalet İnisiyatifi' olarak adlandıran grup, çetelerin ortaya çıkarılması ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için eylem yaptı.


Mavi Plaza İş Merkezi'nde bulunan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubesi'nde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, el ele tutuşarak oluşturdukları insan zinciri ile yürüyüşe geçti. Siyah karton üzerine beyaz harflerin yapıştırıldığı 'Fırat suyu kan ağlıyor baksana' pankartları açan grup, çeşitli sloganlarla Sanat Sokağı'na kadar yürüdü. Burada grup adına basın açıklaması yapan KESK Dönem Sözcüsü Şaban Çiftçi, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasını istediklerini belirtti. Ergenekon sürecinin Türkiye'de gizli birçok gerçeği ortaya çıkardığını söyleyen Çiftçi, bunun henüz buz dağının görünen yüzü olduğunu kaydetti. Ergenekon iddianamesinin buzdağının altındakilerin ortaya çıkarılmasına yönelik bir amaç taşımadığını iddia eden Çiftçi, "Hükümet yetkilileri Ergenekon davasının sadece kendi iktidarlarına karşı suç işlediğini iddia etmektedir. Bu nedenle Ergenekon davası sulandırılmaya çalışılmakta ve faili meçhullerin, gözaltındaki kayıpların, köy boşaltmaların, cezaevlerindeki
katliamların, Kürtlere karşı suç işleyenlerin açığa çıkarılması engellenmeye çalışılmaktadır" dedi.


Yaşanan Susurluk sürecinde kendilerinin de eksik ve hatalarının bulunduğunu dile getiren Çiftçi, en büyük hatalarının ise işin sonuna kadar gidilmesi konusunda gerekli cesareti göstermemeleri olduğunu kaydetti. Halkı bilgilendirip harekete geçirmediklerini söyleyen Çiftçi, "O nedenledir ki Susurluk sürecinde gizli-açık çeteler ve kontrgerillanın tavsiyesi konusunda görevimizi tam yaptığımızı, bir araya gelip sonuna kadar üzerine gittiğimizi söyleyemeyiz" şeklinde konuştu.
Darbecilerin yargılanmasını kendilerinin de istediğini belirten KESK Dönem Sözcüsü Çiftçi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Darbecileri yargılamak istediklerini söylüyorlar. Darbe planlayanları arıyorlar. Kuşkusuz bizler de darbeciler ve darbe teşebbüsünde bulunanlar varsa yargılanmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz. Ancak hükümete bir de önerimiz var. Darbe teşebbüsünde bulunanlar varsa bulun ve yargılanmasını sağlayın. Ancak, biz size 12 Eylül darbecilerinin açık adreslerini ve yaptıklarına ilişkin binlerce adres, dosya ve tanık sunabiliriz."
Yapılan açıklamanın ardından faili meçhul cinayetler sonucunda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını açan grup, 10 dakikalık oturma eyleminde bulunduktan sonra sessizce dağıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 21:07:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?