6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Van'da kan davasına 1 eylül'de barış geldi

Van’ın İstasyon Mahallesi’nde 2 yıl önce Muhlis Borazan isimli Burikan aşiretine mensup bir kişi, namus meselesi sebebiyle tartıştığı Berjiri aşiretinden Suat Bilici’yi evlerinin önünde silahla vurarak öldürmüştü.

Devam eden kan davası Burikan aşiretinin ileri gelenlerinden Ali Kalay ve Halit Kartal ile Atmane aşiretinden Beşir Gül’ün girişimleri sonucu bugün barışla noktalandı. Bu arada kan davasının 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne denk gelmesi dikkat çekti. Faris Borazan’ın İstasyon Mahallesi Abdülhamit Sokak’ta bulunan evinde düzenlenen barış yemeğine CHP Van Milletvekili Mehmet Kartal, Van Valisi Hikmet Tan, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu ile Burikan ve Berjiri aşiretine mensup 600 kişi katıldı. 250 kilo koyun eti, 50 kilo pirinç, 100 kilo domates, 100 kilo salatalık, 200 kilo biber, 200 kilo yoğurt, bin 500 ekmek ve 5 ahçı tarafından hazırlanan yemek davetlilere ikram edildi.

1877 yılında Osmanlı-Rus Savaşı’nda Ruslar ile Osmanlıların birbirlerine düşman olduğunu belirten Van Valisi Hikmet Tan, bu ülkenin başbakanının dostluk mesajları vermek için perşembe günü Türkiye’ye geleceğini söyledi. Barışın sadece insanlar arasında değil devletler arasında da olduğuna dikkat çeken Tan, "Herkes barışmaya birleşmeye ve dostluklar kurmaya çalışıyor. Bizim bölgemizde göreve ilk başladığım günlerde iki aile arasında bir barış yemeğine katıldım. Bugün ikincisini yaşıyoruz. Bu güzel olayı bu barışı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bu barış yemeği bölgemizde ve ilimizde hala birbiriyle küskün olan ailelere de örnek olur. Onlarda barışır ve bölgemiz bir barış şehri olur. Van buna layıktır. Bu barışın ebediyete kadar sürmesini temenni ediyorum" dedi.

Daha sonra Vali Hikmet Tan kan davalı olan Faris Borazan ile Mehmet Bilici’ye davetlilerin ve basın mensuplarının önünde tokalaştırarak barıştırdı. Kan davasının hiç kimseye fayda getirmeyeceğini belirten Faris Borazan, barış yemeğinin 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne rastlamasının da kendilerini sevindirdiğini söyledi. Barışın ve kardeşliğin tahsis edilmesi konusunda herkese büyük görevler düştüğünü kaydeden Borazan, "Allah tüm insanları beladan korusun. 2 yıldır devam eden kan davasının barışla noktalanması bizi memnun etmiştir"şeklinde konuştu.

Bu arada, bazı basın organlarında yer alan yeni Valiler Kararnamesi’yle ilgili sorulara karşılık Vali Tan gelişmelerden haberinin olmadığı belirtti.

iha-van
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2004 Çarşamba 15:42:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?