6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Van'da kazı çalışmalarında eserler gün ışığına çıkıyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Avrasya Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Oktay Belli’nin başkanlık ettikleri kazı ekibi, Ayanıs, Yukarı Anzaf ve Yoncatepe kalelerinde yaptığı kazı çalışmalarını tamamladı. Yoncatepe Kalesi’nde bu yıl yapılan çalışmalarda envanterlik eser çıkmazken, önceki yıllarda çıkarılan çanak ve çömlek parçalarının restorasyon çalışmalarının yapıldığı belirtildi. Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu başkanlığında 2 Temmuz 200 tarihinde Ayanıs Kalesi’nde başlanılan ve 13 Ağustos 2004 tarihinde tamamlanan kazı çalışmalarında ise bronz ve demir silahlarla askeri miğfer ve kalkan gibi 123’ü envanterlik ve 163’ü etütlük olmak üzere toplam 286 eserin çıkarıldığı kaydedildi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Avrasya Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Oktay Belli’nin başkanlığında, 26 Temmuz 2004 tarihinde Yukarı Anzaf Kalesi’nde başlatılan kazı çalışmalarında ise, 14 parça askeri malzeme çıkarıldığı belirtildi. Bulunan tarihi eserlerin Van Müze Müdürlüğü’ne teslim edildiğini kaydeden yetkililer, bu yıl yapılan kazı çalışmalarında çıkarılanlarla birlikte müzedeki eser sayısının 55 bini bulduğunu kaydettiler.

Yıl sonuna kadar alınacak ve çoğu Bizans, Roma ve Selçuklu dönemlerine ait olan eserlerle bu sayının 65 bini bulacağını vurgulayan yetkililer, eserlerin, sergi salonunun yetersiz kalması nedeniyle sadece bin 300’ünü sergileyebildiklerini ve diğer eserlerin depolarda bekletildiğini ifade ettiler.

iha-van
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2004 Perşembe 14:08:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?