3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Van'da kuraklık tehlikesi baş gösterdi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Hamdi Orhan, küresel ısınmanın Van'ı da vurabileceğini belirterek, son aylarda beklenen yağışın düşmediğini ve kuraklık tehlikesinin yaşandığı söyledi.

Doç. Dr. Ahmet Hamdi Orhan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, umutlarının bahar yağmurlarında olduğunu fakat beklenen yağışın hala düşmediğini ifade etti. Orhan, yağış oranlarının düşmesinin daha az sulama ve daha az tarımsal ürün demek olduğuna dikkat çekerek "Yağışlarda 2006 yılına göre 2007 yılında yüzde 33'lük, 2006 yılına göre de 2008 yılında yüzde 70'e varan bir düşüş var. Vatandaşlar ve çiftçiler suyu tasarruflu kullanmalıdır. Bu sene daha az yonca, korungan, buğday ve daha az arpa yetişecek. Bunun nihai bir sonucu olarak ta hayvansal ve tarımsal ürünlere yönelik arz düşecek, talep artacaktır. Bu da artan nüfusumuza karşılık büyük bir pahalılık getirecektir. Nitekim bugün bunun emarelerini görmekteyiz" şeklinde konuştu.

Tarım ve et ürünleri gibi temel besin kaynaklarını yüksek fiyattan satılmasının su kaynaklarının azalması ile dolaylı bir ilişki içerisinde olduğunu belirten Doç. Dr. Ahmet Hamdi Orhan, oturup ağlamak yerine çözüm üretmek gerektiğini kaydederek, "Öncelikle bugünkü vahşi sulama sistemlerini terk etmemiz gerek. Çünkü bu eski sulama sistemleriyle birim tarım alanlarına yapacağımız sulama daha fazla su ihtiyacı doğuracaktır. Bu da yetmeyecek ve toplumda su kavgalarına neden olacaktır" dedi.

Acilen ilgili mülkü idari amirlerinin yer alacağı bir yerel platform kurulması gerektiğini söyleyen Orhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yağışların olmaması ve su tasarruflarına gidilmemesi durumunda toprağın mineral ve vitamin kaybı açısından verimi düşecek, bu da topraktaki tuzlanma oranını artırarak, toprağın uzun bir süre ekilememesi anlamına gelecektir. Herkese çok büyük görev düşmektir. Unutulmamalıdır ki susuz bir yaşam düşünülemez."

.
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 12:09:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?