5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Van'da kurtuluş coşkusu

VAN'DA KURTULUŞ COŞKUSU

Van'ın düşman işgalinden kurtarılışının 93. yıldönümü coşkuyla kutlandı.

Tören, sabah saatlerinde Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Van Valisi Münir Karaloğlu, makamında tebligatları kabul etti.

Tebligatların ardından Vali Münir Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş, Belediye Başkan Yardımcısı Adil Adıyaman, askeri kortej aracının üzerine çıkarak tören alanındaki askeri birlikler, öğrenci ve vatandaşların gününü kutladı.

Daha sonra temsili Vali Ali Paşa, milis kuvvetleri ile at üzerinde tören alanına girerek günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2 Nisan Van'ın Kurtuluşu sebebiyle öğrenciler arasında düzenlenen şiir, kompozisyon, resim ve atletizm yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri Vali Münir Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Altıntaş ve Belediye Başkan Yardımcısı Adil Adıyaman ile diğer protokol üyeleri tarafından verildi. Ödül törenin ardından Garnizon Komutanlığı temsilcisi olarak bir konuşma yapan Jandarma İkmal Binbaşı Mikail Akman, Van'ın 20 Mayıs 1915'te Ermenilerin destek ve kavuzluğunda Rus ordusu tarafından işgal edildiğini söyledi.

İşgalden sonra Rusların destek ve tahriki ile Ermeni katliamlarının devam ettiğini ifade eden Akman, "Rusya'da 1917 yılında çıkan ihtilal ve sonrasında 18 Aralık 1917'de Ruslarla imzalanan Erzincan müzakeresi ile cephedeki Rus birlikleri dağılmaya ve Rusya'daki evlerine geri dönmeye başlamışlardı. 3. Ordu Cephesi'nden çekilen Rus kuvvetlerinin yerini alan bölgedeki Ermeni kuvvetleri, Rusların geride bıraktığı yiyecek, malzeme, silah ve cephaneyle daha da güçlenmiştir. Bölgede yakıp yıkmaya, işkence ve toplu öldürme faaliyetlerini arttırmışlardır. Bunun üzerine Van ilini düşman işgalinden kurtarılmasını Ali İhsan Sabiş Paşa komutasındaki 4. Kolordu Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Ordu, 4. Kolordu'nun yapacağı hareketleri yalnız bırakmamak gerektiğinde bunlara yardım edebilmek ve kuzey kanadını emniyet altına alabilmek maksadıyla 4. Kolordu'nun harekatını diğer kolordular Erzurum'u aldıktan ve Hasankale'ye ulaştıktan sonra başlamasını planlamışlardır. Van Gölü cerit müfrezesi ve beraberindeki aşiretlerin harekatı ile 2 Nisan 1918 tarihinde Van'a ulaşılmıştır. Türk birlikleri şiddetli muharebeden sonra 6 Nisan tarihinde Ermeni kuvvetlerini tamamen Van'dan temizlemişti. Rus işgali ve Ermeni katliamı başlamadan önce 70 bin olan Van'ın nüfusu Türk Ordusu'nun 3 yıl sonra Van'a girdiği 2 Nisan 1918 tarihinde nüfus 13 bine kadar düşmüştür. Van bu dönem içerisinde yakılıp, yıkılıp ve harabeye dönmüştür" dedi.

1984'ten beri bölgeye kan, gözyaşı ve ızdırap getiren, binlerce cana mal olan terörün yabancı ihanet odakları ile kol kola olduğunun artık herkesçe bilinmekte olduğunu ifade eden Akman, "Türkiye Cumhuriyeti toprakları içinde birbirlerine kaynaşmış bütün insanlar doğulusu ile batılısı ile bir bütün olduklarını gösterdiler. Bundan sonra da tek yumruk halinde olduklarını göstermeye devam edecekler. Şanlı tarihimiz bunun canlı örnekleri ile doludur. Büyük medeniyetlere beşiklik yapmış olan Van, bugün huzur, güven ve müreffeh bir hayat seviyesini yakalamak içindedir. 93 yıl önce Ermenilere karşı verdiği mücadeleyi son 27 yıldır onun uzantılarına da vermiş ve kendisini huzursuzluk etmek isteyenlere karşı olduğunu göstermiş" şeklinde konuştu.

Van'ın 2 Nisan 1918 yılında Rus ve Ermenilerden kurtuluşunun 93. yıldönümü nedeniyle gerçekleşen törende geniş güvenlik önlemleri alındı. Keskin nişancılar çevre binaların üstünden tören alanını gözetlerken, 2 adet skorsky helikopterin 4 kez tören alanından geçmesi ise dikkat çekti. Cumhuriyet Caddesi'nin her iki tarafını dolduran vatandaşlar, geçit töreninde askerleri alkış ve kompeti yağmuruna tuttu. Düşman işgalinden kurtuluş töreni; kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel firmalara ait araçların geçişinin ardından protokol ve öğrenciler, 120 Kahraman Vanlı çocuğun anısını yaşatmak amacıyla Kurtuluş Parkı'na yürüyerek anıta karanfil bırakıldıktan sonra tören sona erdi.

Kurtuluş törenlerine Van Valisi Münir Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş, Belediye Başkan Yardımcısı Adil Adıyaman, AK Parti Van milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu ve İkram Dinçer, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, vali yardımcıları, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Veli Turan, askeri ve adli yargı ile siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

VAN'DA KURTULUŞ COŞKUSU
VAN'DA KURTULUŞ COŞKUSU
VAN'DA KURTULUŞ COŞKUSU
VAN'DA KURTULUŞ COŞKUSU
VAN'DA KURTULUŞ COŞKUSU
İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2011 Cumartesi 14:05:05
Güncelleme :2 Nisan 2011 Cumartesi 15:34:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?