3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Van'da organ bağışında artış var

Van'da organ bağışında bulunan kişi sayısının 301'e yükseldiği, son 10 ay içerisinde 23 kişinin organlarını bağışladığı bildirildi. 

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından '3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası' nedeniyle bir açıklama yapıldı. Organ ve doku bağışının öneminin vurgulandığı açıklamada, ülkede 40 bin kronik böbrek hastasının diyaliz makinesine bağımlı olarak yaşamını devam ettirdiği belirtildi. Açıklamada "Organ nakli, insanın hayati fonksiyonlarını tehlikeye sokmadan yapılan bir işlemidir. Ülkemizde organ nakli bekleyen çok sayıda hasta olmasına rağmen bağış oranı oldukça yetersizdir. Onbinlerce kronik böbrek hastası diyaliz makinesine bağımlı olarak yaşamını devam ettirmektedir. Bunların dışında ileri evre kalp ve karaciğer yetmezliği olan hastalar da organ nakli beklemektedir. Günümüzde böbrek dışında kalp, akciğer, karaciğer, pankreas gibi organların ve kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuların nakilleri yapılmaktadır" denildi. 

Ülkede 1979 yılında çıkarılan 2238 sayılı yasa ile organ ve doku nakillerinin düzenlendiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"18 yaşını doldurmuş akli dengesi yerinde olan sağlık durumu elverişli herkes organ bağışında bulunabilir. Organ bağışları hastaneler, il sağlık müdürlükleri, organ nakli merkezlerine yapılabilir. Yapılan bağış sonrası kişiye verilen "organ bağış kartının" sürekli taşınması önemlidir. Son yıllarda yapılan kampanyalar sonucu ilimizde organ bağışı yapan kişi sayısı 301'e ulaşmış 2008 yılı 10'ncu ayı itibariyle yıl içinde 23 kişi organ bağışında bulunmuştur. Halkımızın organ ve doku bağışı konusuna duyarlılığı, binlerce organ bekleyen hastanın ve ailelerinin tek umududur."

iha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 14:42:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?