7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Van'da Polanyalı annenin dramı

"Osmanlı Tarihi ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Üyeliği" konularında araştırma yapmak ve master tezi hazırlamak üzere Polonya’dan Türkiye’ye gelen Rafal Jedraszyk (27) isimli gençten iki yıldır haber alınamıyor.

Polonya’nın Krahow kentindeki Jagiellon Üniversitesi’nin tarih bölümü öğrencisi Jedraszyk’in annesi Krystyna Jedraszyk ve üniversite arkadaşı Maviusz Karpinski, 2 yıldır izine rastlanmayan Rafal Jedraszyk’i bulmak için harekete geçtiler.

Van ve çevresindeki illeri karış karış dolaşan anne Jedraszyk ve üniversite arkadaşı Karpinski, "Er ya da geç üniversite öğrencisinin başına ne geldiğini öğreneceğiz" diye konuştu. Mardin’in Midyad, Bitlis’in Tatvan ve Van’ın Bahçesaray, Çatak, Gevaş ilçelerinin ardından dün öğleden sonra Van’a gelen anne Jedraszyk ve üniversite arkadaşı Karpinski daha önceki yıllarda geldiği Türkiye’de çekilen fotoğrafları Van Valisi Hikmet Tan ve İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt’a göstererek yardım istediler. Osmanlı tarihi ile ilgili master tezi hazırlayan ve bunun için Türkiye’ye 1999 yılından bu yana üçüncü kez geldiği belirten Jedraszyk, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki tarihi mekanları gezerek yöredeki halkla görüşüp bilgi topladığı belirttiler. Köylerdeki yaşam tarzını da araştıran ve bir belgesel hazırlamayı düşünen genç tarihçi yöre halkıyla sıcak ilişkiler kurup sık sık fotoğraf çektirdiğini de anlatan anne Jedraszyk oğlunu birçok dile çevrilebilen bir internet sitesi hazırladığını söyledi.


Jedraszyk kaybolmadan önce internet sitesinde anlatılanlara göre başından şu olaylar geçti:
"7 Mayıs 2002 tarihinde Polonya’nın Zakopane kentinden yola cıktı. Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan’ı geçerek 11 Mayıs tarihinde Türkiye’ye vardı. Türkiye’den sonra gitmeyi planladığı Gürcistan, Ermenistan ve İran vizeleri bulunan genç adam Ankara’daki Polonya Konsolosluğu’na giderek Azerbaycan Büyükelçiliği’ne verilecek bir referans mektubu almak için başvuruda bulundu. Aynı gün arkadaşına (ismi Bronek) bir kartpostal gönderdi. 20 Mayıs 2002’de Ankara’daki tren garında kendisini Tatvan’a götürecek trene bindi. Van’a gelerek Akdamar Adası’nda gitti. 24 Mayıs tarihinde, Jaslo İlçesi’nde yaşayan ailesine telefon ederek iyi olduğunu ve işlerinin daha önce planladığı şekilde gittiğini söyledi. Van’ın Gevaş İlçesi’ne15 kilometre mesafedeki Narek Manastırı’na gitmeyi planlayan genç adamdan bu görüşmeden sonra bir daha haber alınamadığı belirtildi."


Anne Krystyna Jedraszyk ve üniversite arkadaşı Maviusz Karpinski Van’da yaptıkları görüşmelerin ardından Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’ne gideceklerini söylediler.

iha-van
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2004 Perşembe 17:17:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?