7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Van'da sağlık skandalı

Ağrı'nın Patnos İlçesi'nde, tüpten sızan gazın alev alması sonucu feci şekilde yanan 2 kardeş, tedavi için getirildikleri Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi tarafından ambulans temin edilmeden Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne sevk edildi. Şehirlerarası otogarda anne ve dedelerinin kucağında, kollarına serum bağlı bir şekilde acı içinde kıvranan kardeşler, İHA'nın durumu Van Valisi Hikmet Tan'a iletmesi üzerine ambulansla Erzurum'a sevk edildi.
Edinilen bilgiye göre, 14 Nisan Caddesi üzerinde bulunan evlerinde Ebru (11) ve Seyit Ömer Çevik (6) kardeşler, kahvaltı yapmak için yakmak için ocağı yaktılar. Ancak iki kardeş, önceden sızan gazın patlaması sonucu feci şekilde yaralandı. Yakınları tarafından Patnos İlçe Sağlık Ocağı'na kaldırılan Çevik kardeşler, sağlık ocağında yapılan ilk müdahalenin ardından, ambulansla Van Devlet Hastanesi'ne getirildi. Çevik kardeşler, oradan da Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.
Araştırma Hastanesi'nde yanık tedavi merkezinin bulunmaması nedeniyle Erzurum'a sevkleri yapılan Çevik kardeşlere, hastane yetkilileri tarafından ambulans verilmedi. Çevik ailesi, maddi durumlarının iyi olmaması nedeniyle otogara giderek otobüs ile Erzurum'a gitmek zorunda kaldı. Yakınları tarafından otogara götürülerek saatlerce bankların üstünde kalan yaralı kardeşlerin durumuna tepki gösteren vatandaşlar, İhlas Haber Ajansı (İHA) Van Bölge Müdürlüğü bürosunu arayarak yaralı çocuklarla ilgili bilgi verdiler.
İHA yetkililerinin Van Valisi Hikmet Tan ile irtibata geçerek durumu anlatması üzerine, Vali Tan'ın talimatı ile 112 Acil Servis, otogara giderek, yaralı Çevik kardeşleri tekrar Van Devlet Hastanesi'ne getirdi. Bir süre Devlet Hastanesi müşahede odasında bekletilen kardeşler, ambulansa bindirilerek Erzurum'a gönderildi.
Otogar çalışanları ise yetkililerin Türkiye'ye getirilen yabancı çocuklara çok büyük masraflar yaptığını, kendi çocuklarına ise bir ambulans vermemesine tepki gösterdiler. Olayla yakından ilgilenen Mazlum-Der Van Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abidin Engin, Van Devlet Hastanesi'nden YYÜ Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen yaralıların, ufak bir müdahalenin ardından Erzurum'a sevk edildiğini belirterek, "Bu insanlık ayıbını sizler de yakından takip ettiniz. 112 Acil Servisi ekipleri otogara gelerek yaralıları muayene etti. Görevliler kesinlikle otobüsle yolculuk yapmalarının sakıncalı olduğunu söyledi. Biz burada bir insan hakkı ihlali olduğunu düşünüyoruz. İşin tuhaf tarafı ise doktorlar bu yaralıları nasıl olur da otobüsle Erzurum'a sevk edebilirler?" dedi.
Öte yandan Mazlum-Der Van Şube yetkilileri, otogar çalışanları ve yolcular arasından toplanan yaklaşık 200 milyon lira, maddi durumu iyi olmayan Çevik ailesine verildi. Çevik ailesi, yapılan yardımla çocuklarının tedavilerini yapacaklarını ve duyarlı vatandaşlara teşekkür ettikleri belirtti.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Müdür Yardımcısı İsmet Ünlü ise, doktorların kendilerine verdikleri bilgiye göre hareket ettiklerini, çocukların acil durumların olmadığını belirterek, "İl dışına görevlendirdiğimiz ambulansınız Van'da değildi. Ayrıca, aynı saatlerde meydana gelen çok yaralı bir trafik kazası için Emniyet Müdürlüğü'nün ikazı ile ambulanslarımızı hazır vaziyette bekletiyorduk" diye konuştu.
ŞÜKRÜ AKYÜZ - VAN (İHA)
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2004 Cumartesi 17:20:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?