2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Van'da sağlıklı köyler projesi

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelindeki 35 bin köyün sağlık haritasının çıkartılması amacıyla hazırlanan 'Sağlıklı Köyler' projesi Van'da da başlatıldı.

Sağlık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, proje kapsamında oluşturulan heyetlerin köylerdeki çeşitli sorunları tespit edip, çözüme kavuşturulması için Sağlık Bakanlığı'na bildireceği belirtildi. Köylerde isale hatlarının üzerinde bulunan, yer altı ve yüzeysel suları kirleten gübrelik ve çöplükler, tarımda kullanılan kimyasallar, tekniğine uygun yapılmayan kanalizasyonlar, fosseptikler gibi nedenlerin çeşitli halk sağlığı sorunlarına yol açtığının ifade edildiği açıklamada "'Sağlıklı Köyler' projesi kapsamında köylerdeki mevcut sağlık sorunlarının ve olası risklerin belirlenmesi amacıyla 'Köy Ziyaret ve Değerlendirme Formu' ile müdürlüğümüz tarafından bütün köylerde görülen hastalık türleri, şebeke sularının durumu, mezarlıkların köye uzaklığı, zehirli böceklerin yaygınlık alanı gibi çeşitli konularda değerlendirmeler yapılacaktır" denildi.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen ve çevre sağlığı teknisyeni, sağlık memuru, ebe ve hemşirelerden oluşan ekipler bu günden itibaren ildeki yaklaşık bin köyü tek tek ziyaret edeceğinin vurgulandığı açıklamada, bu gezilerin 30 Haziran 2009 tarihinde tamamlanacağı dile getirildi. Ayrıca açıklamada şu ifadelere yer verildi.

"Ekipler, bu ziyaretlerde, köylerde mevcut olan hastalıkları, görülme sıklıklarını, sağlık açısından risk faktörlerini belirleyecek ve bu konuda önleyici ve koruyucu tedbirlerin neler olabileceği yönünde inceleme yapacak. Muhtarlarla birlikte yapılacak ev ziyaretlerinde vatandaşlara, o köye ait sağlığı tehdit eden unsurlar anlatılacak, alınabilecek tedbirler hakkında bilgi verilecek. Elde edilen bilgiler elektronik ortamda Sağlık Bakanlığına bildirileceği gibi, tespit edilen sorunlar ve çözüm önerileri ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilerek sorunun çözüme kavuşturulması sağlanacak.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 15:31:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?