5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Van'da şeker pancarı bereketi

Van'da yağışların fazla olması şeker pancarı üreticilerinin yüzünü güldürdü.

Van'ın bazı köylerinde tarım ürünleri ve hayvancılıkla geçimlerini sağlayan çiftçiler, bu sektörlerde son zamanlarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle yeni ürünleri üretmeye başladı.

Çiftçiler arpa ve buğday ekiminden kar edemeyince, şeker pancarı ve sebze yetiştirmeye başladı. Van'ın Yemişli köyünde yaşayan şeker pancarı yetiştiricisi Cemil Elmas, bölgede tarım ve hayvancılık sektöründen geçinmekte zorlandıklarını belirterek, şeker pancarı yetiştirerek ailesinin geçimini sağladığını belirtti.

Pancar yetiştiriciliğinin zahmetli bir iş olmasına rağmen emeklerinin karşılığını alamadıklarını vurgulayan Elmas, şeker ve toz şeker fiyatları yüksek olduğu halde pancarın çok düşük fiyata alındığını ifade etti.

İlçede şeker pancarı üreten çiftçileri kontrol eden bir kuruluşun olmaması nedeniyle çiftçilerin atalardan kalma yöntemi kullanarak bilinçsiz ekim yaptığını kaydeden Elmas, ''Şeker pancarı sattığımız kuruluşlar bizden sadece pancar alıyor. Pancarın nasıl ekileceği ve nasıl daha fazla verim alınacağı konusunda hiçbir kuruluş yardımcı olmuyor. Kendi emek ve bilgimizle ekiyoruz. Hasat zamanında ise daha çok kadınlarımızın yardımıyla el yordamıyla topluyoruz'' dedi.

Eğitim olmadığı için çiftçilerin birbirinden bakarak ekim yaptığını anlatan Elmas, bu yıl yağışların fazla olmasından dolayı bol ürün elde ettiklerini dile getirdi.

Yağışın bol olmasının yüzlerini güldürdüğünü belirten Elmas ''Yağış fazla olan yıllarda mahsul de güzel oluyor. Emeğimizin karşılığını alabiliyoruz fakat toprak analizi yapılmadığı için ürünün kalitesinde düşme olabiliyor. Devletimizin yetkililerinden bizlere yardım etmesini, bizleri yönlendirmesini istiyoruz'' dedi.

 

AA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2009 Çarşamba 11:46:55
Güncelleme :11 Kasım 2009 Çarşamba 12:01:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?