3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Van'da türban eylemine 7 gözaltı

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde süren türban eylemi 5'inci gününe girerken eylemlere katıldıkları belirlenen 7 kişi dün gece polis tarafından gözaltına alındı.

Üniversite kampusundaki cami önünde cuma namazı öncesi toplanan öğrenciler, açıklama yaptıktan sonra sloganlar atarak otobüs duraklarına kadar yürüdü. Burada da kısa bir konuşma yapan öğrenciler sesizce dağıldı.

Anayasa Mahkemesi’nin türban yasasını iptal etmesinin ardından Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde başlayan türban eylemleri sürüyor. Bugün cuma namazı çıkışı eylem yapılacağı ihbarı üzerine üniversitede geniş güvenlik önlemi alındı. İlk kez türban eylemi için kampus alanına robocop jandarmalar getirilirken, cuma namazı için üniversitedeki camiye gelen siviller, güvenlik görevlileri tarafından kontrol noktasında durduruldu ve içeri alınmadı.

Cuma namazı sonrası camiden çıkan 30 kişilik bir grup açıklama yaptı. Öğrenciler adına açıklama yapan Serdar Erginyürek, başörtüsünün Allah’ın emri olduğunu savunarak, “Başörtü bacılarımızın kalkanıdır. Bunu kimse kaldıramaz. Daha önce Anayasa Mahkemesi kararı olmasına rağemen bacılarımız içeri alınıyordu. Ancak şimdi alınmıyor. Biz bunun sebebini öğrenmek için Rektörle görüşmek istiyoruz” dedi.

Daha sonra kol kola giren erkek öğrenciler, cami önünden otobüs duraklarına kadar yürüdü. ‘Böşürtüye uzanan eller kırılsın’, ‘Allah’ın emri yasaklanamaz’, ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ diye slogan atarak yürüyen eylemci öğrencilerin içinde hiç bir başörtülü öğrencinin olmaması dikkat çekti. Otobüs duraklarına kadar gelen öğrenciler, eylemlerinin devam edeceğini belirterek dağıldı.

Bu arada türban eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle aralarında öğrencilerin de bulunduğu 7 kişinin dün gece polis tarafından gözaltına alındığı ve halen sorgularının devam etitği belirtildi.

.
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 16:57:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?