7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Van'da yerel gazeteye rekor dava

Van'da haftalık yayın yapan yerel Şehrivan Gazetesi'ne, yayınladığı bir makale yüzünden Ermeni Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği'nin talep ettiği cevap ve düzeltme metnini yayınlamadığı gerekçesiyle 57 milyar lira ağır para cezası verildi.
Şehrivan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergin Sarı, düzenlediği basın toplantısında, verilen ağır para cezasını ödeyecek güçleri bulunmadığını söyledi. Sarı, gazetenin 8-14 Kasım 2003 tarihinde yayınlanan 30. sayısında, İstanbul temsilcisi Muhittin Çelebi'nin "Nerden Çıktı Ermeni Karşıtı Dernek" isimli makalesi yayınlandığını hatırlatarak, "Makalenin sizlere dağıtacağımız örneğinde de göreceğiniz gibi yazıdan herhangi bir kişiyi veya bir kurumu rencide ve hakaret edici bir unsur bulunmamaktadır. Söz konusu makalede geçmişte yaşanan tatsız olaylara tekrar gündeme getirilmesinin anlamsızlığına vurgu yapılmıştır. Yazarımız Muhittin Çelebi makalesinde, Ermenilerin yüzyıllardır bu topraklara Türk ve Kürtler'le barış içerisinde yaşadıklarını belirterek dış mihrakların tahrikleri sonucunda bazı üzücü olayların yaşandığını belirtmiştir. Bu tarihten itibaren adı geçen dernek, gazetemizin Sorumlusu İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşler Müdürü Aziz Aykaç'a mahkeme yoluyla bir tekzip gönderilmiştir. Söz konusu tekzip konusunda olayın meydana gelmesine sebep olan makaleye hiç bir ilgisi olmadığından tarafımızca yayınlanmasına gerek duyulmamıştır. Bundan sonraki süreçte olay adliyeye sevk etmiştir. Gerekli itirazımızı bir gün geç yaptığımızdan dolayı kamu davası açılmış. Tarafımızdan ön ödeme bedeli olarak 58 milyar lira para istenmiştir. Yerel basının içinde bulunduğu durumu gözönüne alırsak yaşadığımız sıkıntılar bir yana maddi varlığımız 3 milyarı bile bulmadığı gerçeğini de belirterek verilen veya verilecek para cezasının yorumunu kamuoyuna bırakıyoruz" diye konuştu.
Gazetenin Sorumlusu İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşler Müdürü Aziz Aykaç ise basın özgürlüğünün gündemde tutulduğu ve dile getirdiği bir günde ceza aldıklarını söyledi. Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nün kutlandığı bir günde 57 milyar lira cezanın verilmesinin ise olayın en ilginç tarafı olduğunu belirten Aykaç, bu ceza ile bir gazetenin ve bu kadar çalışanın yok edilmesi demek anlamına geldiğini söyledi.
Ermeni Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği Başkanı İkram Kali, Muhittin Çelebi tarafından kaleme alınan ve derneği rencide eden yazı üzerine Şehrivan Gazetesi'ne yanlış anlaşılmalara sebebiyet verilmemesi için 5680 sayılı Basın Yasası'nın ilgili maddeleri gereğince cevap ve düzeltme metni gönderdiklerini anlattı. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Kali, ilk önce imzasız diye kabul edilmeyen yazıyı yeniden hazırlayıp zimmetle ilgili gazeteye verdiklerini anlattı. Kali, "Ancak kanunda belirtilen süre içinde bu metin yayınlanmadı. Bu sebeple Sulh Ceza Mahkemesi'ne tekzip davası açtık. Metnin yayınlanması için mahkemenin 30.12.2004 tarihli kararına rağmen ilgili gazete 3. Asliye Mahkemesi'ne müracaat ederek karara itiraz etti. İtirazın kabul edilmemesine rağmen yine belirtilen sürede bu metin yayınlanmayınca dernek olarak Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada, kanunun gerektirdiği şekilde gazeteye maddi para cezası verildi. Savunmamda 'Şikayetçi değilim' dememe rağmen artık kamu davası olduğu için gazeteye ağır para cezası verildi. Olay hukuki çerçeve içinde cereyan etmiş, bütün çabalarımıza rağmen Şehrivan Gazetesi kanuni haklarımızı hiçe sayarak cevap ve düzetme metnimizi yayınlamamıştır" dedi.
VAN - İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2004 Perşembe 21:10:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?