2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Van'dan İngiltere'ye ihracat

Van Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) kurulan bir tekstil fabrikası, İngiliz kadınlar için penye üretiyor.

Kalkınmamış bölgelerde bulunan illerde istihdamı artırmak üzere işletmecilere bazı konularda kolaylık sağlayan 5084 Sayılı Teşvik Yasası'ndan yararlanmak için Van'da tekstil fabrikası kurarak 137 kişiyi istihdam eden Aydın Demirel, İngiltere'de bulunan yaklaşık 100 mağaza ile anlaşmalı çalıştıklarını ve ürettikleri penyeleri İngiliz bayanları için ihraç ettiklerini söyledi. Yaklaşık 8 ay önce Van OSB'de üretime başladıklarını belirten Demirel, sipariş üzerine çalıştıklarını söyledi. Van Sea Tekstil Fabrikası sahibi Aydın Demirel, İstanbul'dan temin ettikleri hammadde ile ürettikleri penyeleri yine İstanbul bağlantılı şirket vasıtasıyla İngiltere'ye ihraç ettiklerini ifade etti. Demirel, "Anadolu'da tekstil kapıları bize açılınca buraya gelerek üretime başladık. Şu an 12 usta öğretici olmak üzere toplam 137 personel fabrikamızda istihdam edilmektedir. Van'da üretime başlamadan önce İngiltere'deki müşterilerimizle görüşüp buraya gelmeye karar verdik. Buradaki insanlara iş imkanı oluşturduk ve bundan da çok mutluyuz. Van'da bayanlara yönelik ürettiğimiz penyeleri iç piyasaya sürmüyoruz. Ürünlerimizin tamamını İngiltere'ye ihraç ediyoruz" dedi.

VAN'DAN İNGİLTERE'YE AYDA 260 BİN PENYE GÖNDERİLİYOR

Van Sea Tekstil Fabrikası sahibi Aydın Demirel, aldıkları sipariş üzerine günlük 10 bin adet penye ürettiklerini belirterek bu üretimi 30 bine kadar çıkaracak kapasiteye sahip olduklarını söyledi. Demirel, yaşadıkları en büyük sıkıntının kalifiye eleman bulmak olduğunu ifade ederek, "Şu an sadece imalat yapıyoruz. Bayan giyim üzerine örme çalışıyoruz. Aylık ortalama 260 bin penye üretip İngiltere'ye gönderiyoruz" şeklinde konuştu.

İngiltere'de bulunan anlaşmalı mağazaların renk ve desen isteğine göre üretim yaptıklarını belirten Demirel, tekstil firmalarının Van'a yatırım yapmasını beklediklerini söyledi.


Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Hakan ise yaptığı açıklamada, Van kamuoyunun bu tür yatırımcılara sahip çıkması gerektiğini belirtti. Hakan, "Bilindiği gibi Türkiye'de bir Teşvik Yasası çıkarıldı. Bu yasanın amacı istihdamı artırmaktır, ne yazık ki bölgemizde bunun çok olumlu neticelerini alamadık. Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta bu yasadan sonra ciddi bir potansiyel oluştu. Bunun sebebi ise tekstil gibi sektörlerin çok ciddi istihdam yakalamasıdır. Bu firmanın Van'da imalata başlamasının bizim açımızdan önemi tekstil sektöründe iyi bir çıkış yakalamamıza vesile olmasıdır. İstenilen çıkış sağlanabilirse, çok iyi istihdam oluşacaktır. Bu ve benzeri firmaların ilimizde artması işsizliği azaltacaktır. Van'da gerçekleşen ilklerden olan bu firma başarılı olursa mutlaka arkası gelecektir" dedi.

Van Sea Tekstil Fabrikası'nda çalışan Sibel Güler, evde oturan genç kızların iş imkanı bularak çalışma ortamına kavuşmak için fırsat kolladığını söyledi. Güler, "Bu fabrikanın Van'da açılması çok iyi oldu. Van için çok iyi bir gelişme olacağına inanıyorum. Burada çok sayıda insan çalışıyor. Özellikle evlerde oturan genç kızlar burada çok iyi iş çıkarıyor. Fabrika ilk açıldığından beri burada çalışıyorum ve çok memnunum. Fabrikamızda ürettiğimiz penyeleri İngiltere'ye gönderiyoruz" diye konuştu.

Bu arada Van Sea Tekstil Fabrikası girişinde Türk bayrağının yanı sıra İngiltere bayrağı ve firma flamasının göndere çekilmesi dikkat çekti.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 10:43:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?