5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

'Vani hakkettiği değeri göremiyor'

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Tekin, ilim ehli nezdinde büyük bir şöhrete sahip olan Vani Mehmet Efendi'nin günümüz insanları ve özellikle Van'da hakkettiği değeri göremediğini söyledi.

Doç. Dr. Zeki Tekin, Vani Mehmet Efendi'nin yeteri kadar tanıtılması, bu konuda daha detaylı çalışma yapılması konusunda Van Belediyesi ve Van'da bulunan sivil toplum örgütlerine önemli görevler düştüğünü söyledi. Bu konuda yoğun tanıtım içerisinde olunması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Tekin, "Vani Mehmet Efendi'nin tanıtılmasıyla ilgili Van Belediyesi 'nin geçmişte küçük çabaları olmuştu. Sivil toplum örgütlerinden Bilgi Derneği'nin Vani Mehmet Efendi Kültür Merkezi kurma çabaları sürmektedir. Külliyenin plan ve etüt çalışmaları tamamlanmış, fakat inşaat alanı için uygun bir yer aranmaktadır. Böyle bir külliyenin, adından da anlaşılacağı üzere bu önemli şahıs üzerine ciddi çalışmaların yapılacağını tahmin ediyoruz. Vani Mehmet Efendi'nin ilmi, edebi, tarihi yönünü açığa çıkaracak ve toplumun her kesimine hitap edecek tarzda çalışmaların yapılması gerekmektedir. Ayrıca bu bağlamda projelerin kamu ve yerel yönetimlerle diğer sivil toplum örgütleri tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Bu projeler şiir, deneme, tanıtım, animasyon tarzında yarışmalar tertiplemek, ödüllü araştırmalar konu edinmek suretiyle yaygınlaştırılabilir ve topluma mal edilebilir" dedi.
Öncelikli olarak Vani Mehmet Efendi'nin eserlerinin basılarak tanıtılabileceğini belirten Doç. Dr. Tekin: "Ben Vani Mehmet Efendi'nin üst düzey devlet yöneticileriyle karşılıklı mektuplaşmadan oluşan eseri ve vakıfları üzerine çalışmaktayım" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Mart 2009 Çarşamba 16:02:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?