4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Van'ın Ferrari'si çürümeye terkedildi

Van’da kaporta ustası Nejdet Aktay, 1969 model otomobilin parçalarını kullanarak, fotoğraflarda gördüğü 2004 model Ferrari marka otomobil yaptı. 8 yıl boyunca gece-gündüz demeden Türkiye’de belli sayıda bulunan otomobilin aynısını yapmayı başaran Aktay, trafiğe çıkmak için ruhsat almayı bekliyor.

Oto Sanayi Sitesi’nde 33 yıldır kaporta ustası olarak çalışan Nejdet Aktay, piyasada hurda amaçlı satılan 1969 model Peugeot marka otomobilin aksamını 1996 yılında satın alarak, bir otomobil dergisinde gördüğü Ferrari 512 tipi spor otomobili yapmaya başladı.

Yıllarca hayalini kurduğu Ferrari’yi alacak parası olmadığı için bu arabanın fotoğrafına bakarak aynısını yapan Aktay, 8 yıllık uğraşı sonunda hayalindeki otomobile kavuştu. Aracın ruhsat işlemlerini başlatarak, trafiğe çıkarmaya hazırlanan Aktay, otomobili görenlerin Van’da yapıldığına inanmadığını belirtti. Aktay, 8 yıl boyunca gece-gündüz demeden Türkiye’de sayılı bulunan otomobilin aynısını yapmayı başarmasına ve 20 milyar lira harcamasına rağmen bürokratik engellere takılarak ruhsat alamadığını söyledi.

Otomobili dizayn ettikten sonra trafiğe çıkarılması için gerekli müracaatlarda bulunan Aktay, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan olumsuz yanıt aldı.

Aktay, "Araç yönetmeliğinin 119. maddesinin ’H’ bendinde (belli marka tip ve modeldeki motorlu bir aracın yönetmelikte ön görülen tadilatlardan bir veya birkaçı yapılarak yeni bir model veya bir başka araç yapılamaz) ibaresi yer aldığı için otomobilime ruhsat verilmedi. Ben seri imalat yapmıyorum. Bu madde, 8 yıllık emeğimin çöpe atılmasına neden oldu. Yaptığım otomobil toplama parçalardan bile olsa bana hayalimdeki araca binme zevkini yaşatıyor. Ferrari tipindeki bu otomobili Avrupa ve yerli 7 otomobilin parçalarından ürettim. Kaportasını da kendi imkanlarımla yaptım. Devlet büyüklerinin bana yardım etmesini istiyorum. Çocukluğumdan beri hayalini kurduğum otomobili yaptıktan sonra trafiğe çıkartamadığım için çok üzgünüm. Neden benim ruhsat almama izin vermediklerini de bir türlü anlayamadım. Tamamen el yapımı olan otomobilime ruhsat verilmediği takdirde Oto Sanayi Sitesi’nin girişinde sergileyeceğim" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2005 Cuma 12:26:31
Güncelleme :5 Mart 2005 Cumartesi 21:04:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?