6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Vanlı esnafın 'İran ürünlerine kota' talebine ret

Van'da, İran'dan getirtilen sebze ve meyve kota oranının artırılması için yapılan müracaat Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan geri çevrildi.
Konuyla ilgili İHA muhabirine bilgi veren Sebze ve Meyve Hal Komisyoncuları Dernek Bşakanı Kemalettin Baba, 500 ton civarındaki yaş sebze ve meyvenin ithalatının tamamlandığını söyledi. Kotanın artırılması için Van Valiliği kanalı ile yaptıkları müracaatın geri çevrildiğini belirten Baba, "Kota artırılmadığı takdirde, getirtilen sebze ve meyve çok sınırlı bölgeye dağılabilecektir. Bu da fiyatları etkilemeye yetmiyor. 300 ton civarındaki patlıcan ile 200 ton civarındaki biberin ithalatı tamamlanmıştır. Geri sadece 700 tonluk kotası bulunan karpuz kaldı. Karpuzu da bugünlerde getireceğiz" dedi.

HAL ESNAFI TEPKİLİ
Bu arada isimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı Van Sebze Hali esnafı ise sebze ve meyve ithalatını eleştirdi. İran'dan giriş yapan malların Van'a dahi uğramadan daha fazla kar elde etmek için diğer mücavir illere götürüldüğünü iddia eden esnaf, yetkililerin getirtilen sebze ve meyveleri denetim altında tutmaları gerektiğini vurguladı. Ancak, Sebze ve Meyve Hal Komisyoncuları Dernek Başkanı Kemalettin Baba, Defterdarlık görevlilerinin gelen ithal sebze ve meyve ile ilgili inceleme yaptıklarını ve herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadığını sözlerine ekledi. Vatandaşlar da İran'dan getirtilen sebze ve meyveden yeterince faydalanmadıklarını, Van'ın ihtiyacının karşılanmadan başka illere götürülmesinin de doğru olamayacağını aktardı.
VAN - İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2004 Cuma 19:15:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?