2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Vanlı kızlar okul sıralarında

Van ve çevresinde sosyo-ekonomik nedenlerle okula gönderilmeyen, ancak son yıllarda yürütülen kampanyalarla okula kazandırılan doğulu kızlar, okul sıralarındaki yerlerini almaya başladı.

Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız, bölgede kız çocuklarının okula kazandırılması için ilk ciddi ve büyük çalışmanın "Haydi Kızlar Okula" kampanyası olduğunu hatırlatarak, 2004 yılında Van'da başlatılan kampanyanın bir yıl olarak planlandığını, ancak güzel sonuçlar elde edilmesi nedeniyle halen devam ettiğini söyledi.

Kampanyanın, eskisine oranla daha düşük yoğunlukta, ekiplerin alantaraması ve aileleri ziyaret etmesi çalışmalarıyla sürdürüldüğünü anlatan Yıldız, "Bu kampanya kapsamında 29 bini kız olmak üzere toplam 43 bin çocuğumuz okullatanıştırıldı" dedi. Kampanya sayesinde vatandaşın eğitime olan ilgisinin arttığını, özellikle kız çocuklarının okutulması bilincinin geliştiğini belirten Yıldız, "Ev ziyaretlerini yapan ekiplerin büyük bölümünü kadın öğretmenlerden oluşturduk. Ailelerle görüşmede ve onları ikna etmede model oldular" diye konuştu.

"TAŞIMALI EĞİTİM OKULLAŞMAYI ARTIRDI'

Yahya Yıldız, bu kampanyanın yanı sıra taşımalı eğitim merkezi sayısının artırılmasının da kız çocuklarının okullaşması oranına katkıda bulunduğunu ifade etti. Köylerde yaşayan ve okula kazandırılan kızların lise eğitimi alması için Van merkez ile ilçelere pansiyon yapımına ağırlık verildiğini bildiren Yıldız, son 5 yıl içinde, mevcut pansiyonlara 7 bin 388 yatak ilave edildiğini vurguladı. Şu an bütün kız ve erkek pansiyonlarının dolu olduğunu ifade eden Yıldız, bütün ilçelerde kızlar ve erkekler için pansiyon yapılacağını, mevcutpansiyonların da kapasitesinin artırılacağını kaydetti.


ŞARTLI NAKİT TRANSFERİ

Yahya Yıldız, şartlı nakit transferi kapsamında, eğitim gören her kız çocuğu için 39, erkek çocuğu için ise 29 YTL'nin annelere ödendiğini anlatarak, para miktarının yüksek olmadığını ancak köy şartlarında yaşayan aileler açısından bunun önemli bir miktar olduğunu kaydetti. Bu uygulamanın da kızların ve erkeklerin okullaşmasına önemli katkısağladığını vurgulayan Yıldız, "bu paranın annenin hesabına yatırılması daayrıca önem taşımaktadır" dedi. Van'da 5 yıl önceki okullaşma oranının yüzde 83 olduğunu ifade eden Yıldız, bu oranının 2008 yılında yüzde 97'ye ulaştığını, bunun da bölge halkının eğitime olan ilgisinin arttığının bir göstergesi olduğunu kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 18:43:58
Güncelleme :16 Eylül 2008 Salı 18:48:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?