3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Vanlı öğrencilerin bilim yolculuğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından uygulamaya konulan "Küçük Öğretmenler Bilime Dokunuyor" projesi kapsamında, Ankara'ya giden Vanlı öğrencilere kente döndüler. 

ODTÜ, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Ankara Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında Van, Mardin ve Erzincan'dan çağrılan okullar, 13 günlük eğitimlerini tamamladılar. Sabah saatlerinde uçakla Ankara'dan dönen öğrenciler velileri tarafından karşılandı. 

Aileleriyle kucaklaşan öğrenciler daha sonra okul binasına geçerek, burada ailelerine ve arkadaşlarına bilim konusunda öğrendikleri ve hazırladıkları projeleri içeren birer sunum yaptılar. 

ODTÜ tarafından uygulamaya konulan projenin sadece 3 ili kapsadığını ifade eden ÇYDD Van Şube Başkanı Armağan Bayraktar, bu illerden ODTÜ'ye gelen ilköğretim öğrencilerine fizik, kimya, biyoloji, arkeoloji ve sürdürülebilir enerji konularında uygulamalı eğitim verildiğini belirtti. 

Buradaki tüm laboratuarları dolaştıklarını, çocukların Jüpiter'i inceleme şansı bulduklarını vurgulayan Bayraktar, öğrenciler açısından son derece önemli bir çalışma olduğunu kaydetti. Çok farklı etkinliklerin de düzenlendiğini anlatan Bayraktar, "ODTÜ tarafından tüm öğrencilerimize deney malzemeleri verildi. Öğrencilerimiz bu malzemelerin ne işe yaradığını internetten bularak, o malzemelerden çalışmalar yaptılar. Ardından çocuklarımızı Yozgat'ın Sorgun ilçesi Şahmuratlı köyü yakınlarındaki kayıp şehir Pteria antik kenti kalıntılarının bulunduğu Kerkenes Dağı'na götürdük. Burada öğrencilerimize, bölgede kazı çalışmasını yürüten ekibin başkanı İngiliz çift Françoise ve Geoffrey Summers tarafından köyde kurdukları eko-merkezde yenilebilir enerji kaynakları konusundaki çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Köylüler burada hiç tüp harcamadan kurulan sistem sayesinde güneşle birlikte yemek pişiriyorlar. Bu olay çocuklarımızı son derece etkiledi. Böyle bir projeyi buraya da uygulamayı planlıyoruz" dedi. 

Geziye katılan bir çok öğrenci ileriki yaşantısında meslek seçiminde fikrinin tamamen değiştiğini ifade ederken, ODTÜ'de okumak istediklerini kaydettiler. Yaptıkları deneylerle bol bol oynayan ve çevrelerindekilere bilgiler veren öğrenciler hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından evlerine dağıldılar.

iha
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 15:19:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?