1
Mayıs
2024
Çarşamba
VAN

Vanlılar geri dönüyor

Yaşanan depremlerin ardından oluşan panik ve korkunun yanı sıra şiddetli soğukların bastırması yüzünden yaşadıkları şehri terk edip özellikle sıcak illere giden Vanlılar artık yavaş yavaş dönmeye başladı.

Van Şehirlerarası Otobüs Terminali'nden her gün yurdun çeşitli illerine hareket eden onlarca otobüste koltukların çoğunlukla boş olduğu gözlenirken, aksine Van'a gelecek otobüslerde ise yer bulmanın zor olduğunu belirtiliyor.

İHA Muhabirinin konuyla ilgili sorularını cevaplandıran Vangölü Turizm A.Ş. yetkilisi Metin Özaydın, depremlerin ardından bir süre önceki yoğun göçün adeta tersinin yaşandığını söyledi.

Van'daki 7 firmanın şehirlerarası yolcu taşımacılığı yaptığını ve her gün ortalama 70 otobüsün sefere çıktığını ifade eden Özaydın, giden araçlar tam dolmazken, dönecek araçlarda ise yer bulmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Van'a dönecek araçlar için gelecek 10 gün içinde bilet bulmanın çok zor olduğunu, bütün koltukların dolduğunu belirten Metin Özaydın "Giden araçlarımızın büyük bölümünde koltuklar boş. Ama dönecek araçlarda bilet bulmak zor. Gelecek 10 gün içindeki bütün firmaların otobüslerinde biletlerin satılmış olduğunu söyleyebilirim. En çok yolcular Mersin, Adana, Bodrum, İzmir ve Antalya
gibi Ege ve Akdeniz bölgesinden geliyor. Depremden sonra zaten halkın büyük bölümü daha sıcak olduğunu için buralara göç etmişti. Şimdiye kadar giden Vanlıların yaklaşık yüzde 10'unun döndüğünü sanıyorum. Paniğin ardından özellikle tek veya iki katlı binalarda oturanlar, evlerinde hasar olmayanlar döndü. İlkbahar aylarında gidenlerin hepsi dönecek diye düşünüyorum. Elbette bir bölüm artık Van'a dönmeyebilir. Ama bunların oranının yüzde 5'i geçmeyeceğini tahmin ediyorum. Özellikle ikinci büyük depremden sonra bir panik yaşandı ve halk kontrolsüz olarak hangi aracı bulduysa Van'dan bir an önce ayrılmak istedi. Bazı vatandaşlar kış şartları yüzünden barınmada sıkıntı çıkınca ailesini Batı illerini götürdü, ama kendisi zor da olsu burada yaşıyor. Evi ve işi Van'da olanların diğer illerde barınması elbette zor. Yardımlar yapılsa da gidenlerin çoğu maddi sıkıntı içinde Görüştüğüm insanların çoğu oralarda yaşamanın zorluğunu söyleyip Van'a duydukları özlemi anlatıyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2012 Pazartesi 13:24:31
Güncelleme :24 Ocak 2012 Salı 17:58:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?