7
Mayıs
2024
Salı
VAN

VATSO: Yeni düzenleme vergi artışını getirir

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın vergi oranlarının düşürülmesi ile ilgili yaptığı açıklamanın olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, vergilerin indirilmesinden sonra toplanan vergi oranlarında büyük artış olacağına inandığını söyledi.

2005 yılından itibaren Kurumlar Vergisi’nden 3, Gelir Vergisi’nden 5, sağlık ve eğitim harcamalarındaki KDV oranlarının yüzde 18’den 8’e düşürülmesi sanayiciler tarafından olumlu karşılandı. Türkiye’de vergi oranlarının Avrupa’ya göre çok yüksek olduğunu, bu sebeple vergi toplamada kayıplar yaşandığını belirten VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu, vergi ve KDV’deki oranlarının düşürülmesinin ardından gelirlerde artış olacağını söyledi. KDV’nin yüksek olması sebebiyle bazı kişilerin bunu bir gelir kaynağı olarak gördüğünü ve mükellefin devlete yüksek oranda vergi vermemek için giderleri yüksek gösterdiğini kaydeden Kandaşoğlu, "Oranları yükselterek mükelleften daha fazla vergi alamazsınız. Vergilerin yüksek olması hem piyasaları etkiliyor, hem de mükellef devlete çok yüksek vergi vermemek için kayıtdışı ekonomiye yönleniyor. Vergi oranları düştüğü zaman mükellef kesinlikle kayıtdışına yönelmez, kazancını devlete öder. Bizim yıllardır söylediğimiz kalemlerdeki vergi oranları düştü. Türkiye için tarihi bir milat olan 17 Aralık’tan sonra hükümetin böyle bir karar alması son derece önemli bir gelişme olarak değerlendiriyorum" dedi.

VATSO Başkanı Kandaşoğlu, Türkiye’de çok yüksek olan otomobillerdeki vergi oranlarını eleştirerek, hükümetin fiyatından yüksek olan otomobilde aldığı vergi ve KDV oranlarını düşürmesini istedi. 40 milyar lira fiyatı olan bir otomobilin 24 milyar lirasının KDV ve vergi olduğunu hatırlatan Zahir Kandaşoğlu, yurtdışı sermayenin ülkeye gelmesini isteyen hükümetin otomobildeki vergi oranlarını yeniden gözden geçirmesinden yana olduğunu bildirdi. Asgari ücretteki verginin de kaldırılmasını isteyen Kandaşoğlu, kaçak işçinin de bu şekilde önüne geçilebileceğini belirtti.

Van
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 16:21:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?