7
Mayıs
2024
Salı
VAN

VATSO Çimento fabrikasına talip oldu

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)tarafından el konulan Uzan Grubu’na ait Van Çimento Fabrikası’nın satın alınarak Vanlılar’a mal edilmesi için çalışma başlattı.

Rumeli Holding’e ait olan Van Çimento Fabrikası’nın TMSF tarafından satışa çıkarılması, Vanlı iş adamlarını harekete geçirdi. VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu’nun organize ettiği, Van, Bitlis ve Hakkarili iş adamları, 55 ve 56. hükümet tarafından Uzan Grubu’na satılan Van Çimento Fabrikası’nı geri almak için 20 Şubat 2005’teki ihaleye girmeye hazırlanıyor. İhalenin Van’da yapılacağını belirten Kandaşoğlu, 24 milyon ABD dolarına satılan fabrikayı bölge halkına mal etmek için yeni bir oluşum içinde olduklaşrını söyledi. Fabrikanın Uzan Grubu’na satılmasının bölge insanına hiçbir katkısının olmadığını kaydeden Kandaşoğlu, 20 Şubat’ta halka arz edilecek fabrikadaki tekelleşmeyi önlemek için sadece bir kişinin 5 milyar lira karşılığında hisse alabileceğini belirtti.

Amaçlarının Van Çimento Fabrikası’nı halka mal etmek olduğunu anlatan VATSO Başkanı Kandaşoğlu, "55 ve 56. hükümet döneminde çimento fabrikası 24 milyon ABD dolarına, Uzan Grubu’na satıldı. Fabrikanın satılmasının ardından hiçbir Vanlı işçi, taşeron ve nakliyeci fabrikadan kazanç elde edemedi. Özelleştirme idaresi tarafından 24 milyon dolara satılan fabrikanın 1 yıl içinde parası ödenmesi gerekiyordu, ancak bu para dahi ödenmedi. Bizim amacımız, tekrar bu fabrikayı bölge halkına mal etmektir" dedi.

Fabrikanın bölge halkına mal edilmesi için görüşme yaptıkları bankalardan teminat konusunda söz aldıklarını söyleyen Kandaşoğlu, "Şu anda fabrika günlük olarak 184 bin ton kapasiteli üretim yapıyor. 6 milyon dolarlık bir yatırım yapılması halinde günlük kapasite 350 ile 400 bin tona çıkabilecek. Şu anda bile İran’dan günlük olarak 100 bin ton talep var" şeklinde konuştu.

van
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 10:09:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?