2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

VATSO'dan faiz oranlarına tepki

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu'nun, gecelik borçlanma faiz oranlarını 0,50 puan artırılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Naci Çakırgöz ile birlikte makamında bir basın toplantısı düzenleyen Kandaşoğlu, MB Para Politikası Kurulu'nun kararı ile demir fiyatlarındaki artışı değerlendirdi.

Van'da 7-8 ay yaşanan kış mevsiminden dolayı inşaat sezonun daha yeni başladığını ifade eden Kandaşoğlu, demir fiyatında yaşanan artıştan dolayı sezonun başlamadan bittiklerini iddia etti. Van genelinde 899'u inşaat firması ve 110'u konut yapı kooperatifi olmak üzere bin 9 firmanın bulunduğunu belirten Kandaşoğlu, bu firmaların faal olması halinde 150 adet de yan ürün satan firmayı ayakta tuttuğunu vurguladı. Yaklaşık 30 yıldır bu sektörün içinde olmasına rağmen hiç böyle ciddi bir krizle karşılaşmadıklarını vurgulayan Kandaşoğlu, bölgenin ekonomisini sırtlayan sektörün durduğunu anlattı.

Kandaşoğlu, "Bunun sebebi yapılan demir ihracatıdır. Bu ihracat geçici bir süreliğine olsa dahil durdurulmalıdır. Bölgede inşaat sektörünün durması halinde işsizlik de artacaktır" dedi.

Kamu kurum ve kuruluşlarında ihale alan firmaların da demir fiyatlarında yaşanan aşırı artıştan dolayı güç durumda kaldığını vurgulayan Kandaşoğlu, bu firmalara verilmesi söz konusu olan fiyat farkının yüzde 15'lerle sınırlı kalmaması gerektiğini anlattı. İnşaat sektöründe yaşanan durgunluğun beyaz eşya ve mobilya gibi bir çok sektöre de yansıdığını söyleyen Kandaşoğlu, "Diğer bölgelerde inşaat sektörünün durması halinde turizm, sanayi gibi sektörler devreye giriyor. Ancak bölgemizde böyle bir şey söz konusu değildir. İnşaat sektörün durması bölge için bir facia ve krizdir. Hepimiz el birliği ile bu sektöre sahip çıkarak acilen harekete geçirmeliyiz" dedi.

MB Para Politikası Kurulu'nun, gecelik borçlanma faiz oranlarını 0,50 puan artırılmasının kabul edilemez olduğunu da söyleyen Kandaşoğlu konuşmasını, "MB'nin ekonomiye katkı sunması gerektiği bir dönemde faiz oranını artırması, piyasalarda bir güvensizlik oluşturuyor. Kimse yatırım yapmıyor ve cebindeki parayı harcamıyor" diye sürdürdü.

Daha sonra sektörün içinde bulunduğu sıkıntıların aşılması için görüş ve önerilerde bulunun VATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Naci Çakırgöz ise yeni imar alanlarının açılması ve mevcut imar planının ise derhal revize edilmesi gerektiğini belirtti. VATSO 12. Meslek Gurubu olan ve müteahhitler, mühendisler, mimarlar ve konut yapı kooperatifleri temsilcisi Çakırgöz, devletin TEFE, TÜFE ve DİE tespitleri ile ödediği fiyat farkının ise müteahhitleri zarara uğrattığını vurguladı. Demir ihracatının kısmen de olsa durdurulmasını ve iç piyasaya yönelik üretim yapması gerektiğini kaydeden, sektöre yönelik KDV indirimi de isteyen Çakırgöz, "Kooperatiflere proje bazında krediler verilmelidir.

TOKİ'ye sağlanan avantajlar kooperatiflere tanımalı, kooperatiflere bedelsiz arsa tahsisi yapılmalı, belediyenin konut yapı kooperatiflerinden aldığı ruhsat ve kullanım izni harçları düşürülmelidir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 15:15:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?