5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Velilerin okul tepkisi

VELİLERİN OKUL TEPKİSİ

Van'da 2011-2012 eğitim-öğretim yılı başlamasına az bir süre kala bazı veliler, öğrencilerinin kayıtlarını yaptıramadıklarını belirterek ederek uygulamaya tepki gösterdiler.

Yalı Mahallesi'nde ikamet eden bazı veliler, bu yıl birinci sınıfa başlayacak olan çocuklarını kayıt ettirmek için gittikleri Koç İlköğretim Okulu'nda şoka uğradılar. Çocuklarının kayıtlarını Şehit Kemal Görgülü İlköğretim Okulu'na yaptıracaklarını öğrenen veliler birer dilekçe yazarak Milli Eğitim Müdürlüğü'ne götürdüler. Çalmadık kapı bırakmadıklarını söyleyen velilerden İbrahim Polatlı, Koç İlköğretim Okulu açıldığı günden beri çocuklarının bu okulda okuduğunu ve halen bir çocuğunun bu okulda eğitim gördüğünü söyledi. Kendileri bu okulun kapsama alanı içerisinde olduklarını ifade eden Polatlı, "Yalı Mahallesi'nde okul yok. Eğer Şehit Kemal Görgülü İlköğretim Okulu'nun yanında olsaydık oraya giderdik. Benim 3 çocuğum bu okuldan mezun oldu ve halen biri de okuyor. Buradaki çocukların ağabeyleri ve ablaları da bu okulda okuyor. Çocuklarımızı kayıt yaptırmaya geldiğimizde yetkililerin ise, 'Siz kapsama alanı dışındasınız, siz Şehit Kemal Görgülü İlköğretim Okulu'na kayıt yaptıracaksınız' dediler. Bizim evimizin Koç İlk Öğretim Okulu ile arasındaki mesafe 700 metre, Şehit Kemal Görgülü İlköğretim Okulu ile 2 kilometredir. Biz Milli Eğitim Şube Müdürü Muhlis Ceylani'ye dilekçe verdik kabul etmeyerek 'Siz bu okula ait değilsiniz' dedi. Ben bu küçük çocuğu ara sokaklardan 2 kilometre yürütüp o okula gönderemem. Servis tutacak ta param yok. Ben bu çocuğu o okula aç gönderemem. Bu okul bize çok yakın. Keşke Şehit Kemal Görgülü İlköğretim Okulu da bize yakın olsaydı. Okul açıldığı gün gelen bakın çocuk sayısı kadar okul servisi var. Bu çocuklar nereden geliyor. Van'ın kenar mahallelerinden geliyor. Benim çocuğum bu okula kaydedilemezse okutamam. Başka bir okulda okutma imkanım yok. O zaman bize servis tahsis etsinler" dedi.

Hasan Arısu isimli veli ise, mahallelerinde bir okul olmadığını ifade ederek, "Eğer çocuklarımızı bu okula kaydetmiyorsalar mahallemize yeni bir okul yapsınlar ve bu sorun çözülsün. Ben bu çocuğum 2 kilometre yürüyemez. Hele hele kış aylarında hiç yürüyemez. Ama bize yakın olan okulla evimizin arasında 700 metre var. Yetkililerden ricamız çocuklarımızı bu okula alsınlar. Almasalar bize okul yaptırsınlar. 68 bin nüfusa sahip bir mahallenin yine okulu yok. Bugüne kadar hiç bir yetkili bizlerle ilgilenmedi. Biz kimseyi kimseye şikayet etmiyoruz. Sadece mahallemize ya okul yapsınlar ya da çocuklarımızı bu okula kaydetsinler" dedi.

- OKUL KAYITLARI 'ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ' ÜZERİNDEN YAPILIYOR

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, son 4 yıldan beri okul kayıtlarının 'Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi' üzerinden yapıldığını söylediler. Artık eskisi gibi sistem dışında kalan hiçbir öğrencinin istediği okula kayıt yaptıramayacağını belirten yetkililer, "Bir çocuk yedi yaşına girdiğinde 'Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi' ile gideceği okulun bilgisayar sistemine otomatik olarak giriyor. Bazı okul yetkilileri kayıtların başlamasına 1 ay kala bilgisayar üzerinde kayıt olacak olan çocukların isim listesini çıkartarak okulun giriş kapısına asıyor. Veliler gelip görsün ve bir sıkıntı yaşamasın. Bu nedenle yeni kayıt yapacak olanlar için ne okul yetkilileri ne de Milli Eğitim Müdürlüğü hiçbir şey yapamıyor. Sistem otomatik olarak devreye girerek adres üzerinden hangi çocuğun hangi okula gideceğini tespit ediyor" dediler.

VELİLERİN OKUL TEPKİSİ
İHA
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2011 Salı 12:18:04
Güncelleme :26 Temmuz 2011 Salı 12:22:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?