2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Veteriner Mikrobiyoloji Kongresi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde düzenlenen VIII. Ulusal Veteriner Mikrobiyoloji Kongresi'nde, Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün 13. Jandarma Sınır Bölüğü'ne terör örgütü üyelerince düzenlenen ve 17 askerin şehit, 21 askerin de yaralanmasıyla sonuçlanan hain saldırı kınandı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü ile Mikrobiyoloji Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği VIII. Ulusal Veteriner Mikrobiyoloji Kongresi, Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde bugün başladı. Üç gün sürecek ve uluslararası katılım ile gerçekleşen kongre boyunca bilim adamları, veteriner mikrobiyoloji, gıda mikrobiyolojisi, hayvan sağlığı ve zoonotik infeksiyonlarla ilgili konularda dünyada ve Türkiye'deki son gelişmeleri tartışılacak.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, kongrelerin bilim adamlarının birbirleriyle buluştuğu, bilgilerini birbirlerine aktardığı, bilimsel günceliğin korunması ve onun birbirine aktarmasında rolü olan toplantılar olduğunu belirtti. Böyle bir toplantının Van ve YYÜ'de düzenlenmesinde mutluluk duyduğunu kaydeden Prof. Dr. Ceylan, kongreye katılanlara da teşekkür etti.

Böyle bir toplantının YYÜ'de düzenlenmiş olmasının bölge için de çok önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ceylan, özellikle de Van'ı bilemeyen, görmeyenlerin buraya kadar gelmelerine vesile olduğunu ve Van hakkındaki düşüncelerinin de değiştirmesine sebep olduğuna inandığını anlattı. Prof. Dr. Ceylan, "Son zamanlarda içimizi çok karartan, bizleri çok üzen ve arkadaşlarımızın da belirttiği gibi aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. İnşallah bir daha böyle şeyleri görmeyiz temmenisinde bulunuyorum" dedi

Daha sonra bir konuşma yapan Van Vali Yardımcısı Ali İpek ise 'Doğu'nun incisi' diye ifade edilen Van'ın ulusal düzeyde ve uluslararası katılım ile gerçekleştirilen bir kongre ile gündeme gelmesinin çok önemli olduğunu kaydetti. Vali Yardımcısı İpek, "Konuşmacılar, hepimizi üzen geçenlerde yaşadığımız elim vakaya değindiler. Ben şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor ve onların çok kıymetli yakınlarına, tüm Türk milletine başsağlığı dilemek istiyorum. Bu şehitlerimizi ve geçen dönemlerde verdiğimizi şehitlerimiz genel itibarıyla hep Van'da uğurlandı. Kanalların ana haber bültenlerinde Van'ımız şehitlerimizin uğurlanma haberleriyle gündeme geldi. Ben umut ediyorum Van'ımız şehitlerimizin uğurlanma haberleriyle değil, işte bu tür bilimsel aktivitelerle 'Doğu'nun incisi' değimine yakışacak güzel faaliyetlerle gündeme gelir" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Mikrobiyoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Müjgan İzgür ile Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve YYÜ Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bennur Boynukara, kongrenin düzenlemesine katkı sağlayan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan'a ile Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Değer'e ayrı ayrı birer teşekkür plaketi verdiler. Prof. Dr. İzgür ve Prof. Dr. Boynukara, Van Valisi Özdemir Çakacak ve İl Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez'i ise daha sonra makamlarında ziyaret ederek teşekkür plaketlerini verecekleri kaydedildi.

Yapılan plaket töreninin ardında bilim adamlarının, sunumlarını yapacakları oturumlara geçildi. YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Okut ve YYÜ Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Değer'in yönettiği birinci oturumda Japon Bilim Adamı Hiroshi Kida, ingilizce olarak 'Influenza virüslerinin doğada, kuşlarda ve insanlar dahil memelilerde ekonojisi' konulu sunumunu yaptı.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 14:16:40
Güncelleme :7 Ekim 2008 Salı 15:18:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?