5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Yaralı kuşlara şefkat eli

YARALI KUŞLARA YYÜ ŞEFKATİ

Van'da, bir yıl içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı yaralanan 60 tane yırtıcı kuş Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne getirilerek tedavi altına alındı.

Çok zengin bir kuş popülasyonuna sahip olan Van Gölü havzası, beraberinde bazı sıkıntıları da getiriyor. Hem göçmen kuşların hem de yerleşik kuşların yoğunlukta yaşadığı Van Gölü havzasında yaralı olarak ele geçirilenler ise YYÜ Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne getiriliyor. Kuş türünün yoğun oluşunun sebebinin Van Gölü havzasının bozulmamış bir sulak alana sahip olmasından kaynaklandığını belirten YYÜ Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Loğman Aslan, 200'ü koruma altında olan Türkiye'deki kuş türlerinin birçoğunun Van Gölü havzasında yaşadığını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Aslan, "Bu kadar kuş popülasyonunun yüksek olduğu bir yerde tehlike altında olan ve hastalananlar bize getiriliyor. Özellikle avcılar tarafından silahla yaralananlar, tabiatın bozulması ve yuvalarında düşen kuşlar bize getiriliyor" dedi.

Bu yıl yuvadan düştüğü için yaralanan çok sayıda kuş türünün kendilerine getirildiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Aslan, "Bir yıl boyunca kliniğimize 60'a yakın kuş getirildi. Birçoğu yırtıcı kuş türleri olan şahin, kartal, akbaba ve doğan gibi hayvanlardı. Bunun yanı sıra az da olsa martı ve güverci gibi kuşlar da getirilmektedir" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 15 gün önce yuvadan düşen ve en küçük doğan türü olan kerkenez kuşunun kendilerine getirildikten itibaren beslediklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Loğman Aslan, uçma hazırlığında olan kuşun 10-15 gün içerisinde uçma evresini tamamladıktan sonra doğaya bırakacaklarını söyledi. Doğayı korumak adına gönüllü olarak ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Aslan, "Geçen yıl bize getirilen 60 kuştan 12 tanesinin tedavisini tamamladıktan sonra Gaziantep ile başka illerde bulunan hayvanat bahçelerine gönderdik. 8 tanesini ise getiren vatandaşların kendileri bakacağını beyan etmesi üzerine iade etti. Her türlü imkan ve uğraşımıza rağmen 10 tanesini de kaybettik. Geri kalanların ise tedavisini tamamladıktan sonra doğaya bıraktık" şeklinde konuştu.

YARALI KUŞLARA YYÜ ŞEFKATİ
YARALI KUŞLARA YYÜ ŞEFKATİ
İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2011 Çarşamba 16:36:03
Güncelleme :22 Haziran 2011 Çarşamba 18:25:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?