6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Yaralı turna koruma altında

TÜRKİYE'YE GELEN 11 TELLİ TURNADAN BİRİ KANADI KIRIK HALDE BULUNDU

Üremek için Türkiye'ye göç eden ve nesli tükendiği için sadece 11 adet kaldığı belirtilen telli turnalardan biri, Van'da kanadı kırık bir şekilde bulundu.

Turnayı teslim alarak ilk tedavisini yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Loğman Aslan, "Bu kuşun tedavisi için ne gerekliyse yapacağız" dedi.

Van'da Türk Telekom İl Müdürlüğü personeli tarafından hafta sonu bulunan yaralı telli turnanın tedavisi için, YYÜ Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Loğman Aslan'a haber verildi. Özel otomobiliyle yaralı turnayı alarak YYÜ Hayvan Hastanesi'ne götüren Yrd. Doç. Dr. Loğman Aslan, ilk müdahaleyi yaptı. Kanadında darbe alan turnanın çekilen röntgeninde bir adet saçma bulundu. Aynı zamanda kanadında kırık da tespit edilen telli turna, gerekli müdahalenin ardından koruma altına alındı. Üremek için Türkiye'ye göç eden 11 telli turnadan biri olduğu tahmin edilen kuşun tekrar uçma ihtimalinin de çok düşük olduğu öğrenildi.

Türkülere de konu olan telli turnanın gerekli tedavisini yapacaklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Loğman Aslan, "Kuşun sağ kanadından yaralı olduğunu tespit ettik. Kuşu ilk müdahalesi için YYÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Kliniği'ne getirdik. Röntgen muayenesinde bir saçma tanesi ile yaralandığı ve buna bağlı olarak sağ omzunda çıkık şekillendiği tespit edildikten sonra ilk müdahalesi yapıldı. Sonucunu bekleyeceğiz. Bu çıkıklar, kuşlarda iyileşme promuzu şüpheli kabul edilir. Ama biz sonuna kadar tedavi için ne gerekliyse yapacağız" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Loğman Aslan, uçamayacak durumdaki kuşların bakım ve beslenmesini üstlenen gönüllü kişilerin kendileriyle irtibata geçmesini de istedi.

 

TELLİ TURNANIN ÖZELLİKLERİ

155-180 santimetre kanat açıklığı, 85-100 santimetre uzunluğunda, bayağı turnadan daha küçük ama benzer kuş tüyü olan bir turnadır. Göçmendirler, Afrika ve Güney Asya'da kışlarlar. Telli turnalar genellikle kış boyunca kuru otlaklarda bulunurken, üreme mevsimi esnasında bataklık alanlar yaşam yeri olarak tercih edilir. Nemli bataklıklar, bozkır habitatları ve çayırlar seçilebileceği diğer alanlardır. Nesli tükenmekte olan kuşlar arasında yer alan telli turnalar, Türkiye'de Muş'un Bulanık Ovası'nı üreme yeri olarak kullanıyor.

TÜRKİYE'YE GELEN 11 TELLİ TURNADAN BİRİ KANADI KIRIK HALDE BULUNDU
TÜRKİYE'YE GELEN 11 TELLİ TURNADAN BİRİ KANADI KIRIK HALDE BULUNDU
İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2010 Pazartesi 10:23:01
Güncelleme :5 Nisan 2010 Pazartesi 12:35:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?