6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Yarın Dünya Mülteciler Günü

20 HAZİRAN DÜNYA MÜLTECİLER GÜNÜ

Van'da '20 Haziran Dünya Mülteciler Günü' dolayısı ile şemsiyeli yürüyüş yapıldı.

Aralarında birkaç mültecinin de bulunduğu yaklaşık 20 kişi, basın açıklaması yapmak üzere Şehir Parkı'nda bir arayabir araya geldi. Grup üyeleri, mavi beyaz renkteki şemsiyeler açıp değişik dövizler taşırken, basın açıklamasını okuyan Van Mülteci Ofisi Direktörü Avukat Onur Varol, bugün dünyada 40 milyon kişinin hareket halinde, bunların 10 milyonun ise mülteci olduğunu söyledi.

Türkiye'de ise 15 bin civarında kayıtlı mültecinin olduğunu ifade eden Varol, "Dünya'nın sorunlu olan bir çok bölgesindeki işgal ve savaşlar, insan haklarını ihlallerindeki yoğun uygulamalarda hiçbir iyileşme olmadığı gibi sürekli yeni sorunlu alanlar açıklanmakta. 1951 mülteci sözleşmesine coğrafi sınırlama ile olsa dahi taraf olan Türkiye ise bir süredir bu alanda belki de tarihinin en önemli değişikliğini yapmak üzere bir hazırlık içinde bulunuyor. Bugüne dek mültecilerle ilgili her hangi bir yasası bulunmayan Türkiye, nihayet bir İltica Yasası hazırlığı ve İltica ve Göç Dairesi kuruluşu çalışmaları içine girdi. Bunlara bağlı olarak Yabancılar Yasası ile Yabancılar Seyahatleri Hakkındaki Kanunu'nda da önemli değişimlikler ön görüyor. Son dönemlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye aleyhine ard arda çıkan kararlar da mülteci haklarının korunması için devletin harekete geçmekte daha fazla gecikmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Dünya Mülteciler Günü'nü, Türkiye'de mülteci haklarının korumasıyla ilgili kaygılarımızı bir kez daha dile getirmek için fırsat biliyor ve hükümete gerekli değişikliklerin vakit geçirmeden yapılması için çağrıda bulunuyoruz" dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından gurup, açtıkları şemsiyelerle birlikte PTT binasına kadar yürüdü. Buruda İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a gönderilmek üzere dağıtılan kartlar imzalanarak posta yolu ile gönderildi. Yürüyüşe 16 sivil toplum kuruluşu destek verdi.

20 HAZİRAN DÜNYA MÜLTECİLER GÜNÜ
20 HAZİRAN DÜNYA MÜLTECİLER GÜNÜ
20 HAZİRAN DÜNYA MÜLTECİLER GÜNÜ
20 HAZİRAN DÜNYA MÜLTECİLER GÜNÜ
İHA
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2010 Cumartesi 13:56:04
Güncelleme :19 Haziran 2010 Cumartesi 17:26:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?