6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Yasak bölge kalmayacak

VAN'DA YASAK BÖLGE KALMAYACAK

Van Valisi Münir Karaloğlu, yasak olan yayla ve meraların tamamının açılacağını belirterek, Van da hiçbir yasak bölgenin kalmayacağını söyledi.

Türkiye Muhtarlar Derneği Çaldıran Şube Başkanı Adem Çınarbay'ın başkanlığında 25 köy muhtarı Van Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaret ederek, köylerinde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Vali Ali Paşa Salonu'nda muhtarlarla bir araya gelen ve yaklaşık 2 saat süren toplantıda söz alan dernek başkanı Çınarbay, rapor haline getirdiği sorunları sözlü olarak Vali Karaloğlu'na iletti.

Çınarbay, Çaldıran ilçesinin Erciş'ten sonra Van'ın ikinci büyük ilçesi olduğunu belirterek, özelikle kırsal kesimde düşük voltajdan kaynaklı elektronik cihazların birçoğunun çalışamaz durumda olduğunu aktardı. Havadan gelen enerji nakil hatlarının 1990'dan önce değiştiğini kayıpların da bundan kaynaklandığını kaydeden Çınarbay, TEDAŞ'ın taahhüt etmiş olduğu 220 voltun verilmediğini ileri sürdü. Bölgenin kalkınmasının en önemli etkenlerin başında geldiğini anımsatan Çınarbay, "Ancak köy okullarının birçoğu onarıma ihtiyacı var. İlçe merkezine uzak olan köylerde okuyan öğrenciler ilköğretim okulu bitirdikten sonra liseye gitmede sıkıntı yaşıyorlar. Nüfus yoğunluğu olan ve çevresinde 5-6 köyü de kapsayacak merkez köylere lise yapılmasını istiyoruz. Köy yolları iyi; ancak köy içlerine de el atılmasını istiyoruz. Bazı köylerimizde coğrafi şartlardan kaynaklanan su sıkıntısı var. Bazı yaylalar yasak olduğu için vatandaşlar gidemiyor. Ayrıca vatandaşlarımızın İran'la ticaret yapmaları için sınır kapısının açılmasını istiyoruz" dedi. Çınarbay, sorun ve sıkıntıları rapor haline getirdiği dosyayı da Vali Münir Karaloğlu'na teslim etti.

YASAK BÖLGELER KULLANIMA AÇILACAK

Bu yıl yasak olan tüm yayla ve meraların kullanıma açılacağını kaydeden Karaloğlu "Van da hiçbir yasak bölge kalmayacak. Köy, mezra ve yaylalar dahil olmak üzere vatandaşın girmesi yasak denilen bütün yerleri bu yıl vatandaşın hizmetine açacağız. Yerleşim yerlerinin altyapı sorunlarını da vatandaşlar orada kalacaklar ise bize müracaat etmeleri halinde çözeceğiz" dedi.

KÖYDES'LE KÖYLERE ÇOK İYİ YATIRIMLAR YAPILDI

İnsan yaşamının devam ettiği sürece problemlerin bitmeyeceğini ifade eden Karaloğlu, hükümetin son 7 yıl içerisinde köylere KÖYDES kapsamında önemli yatırımlar yaptığını anımsattı. Bunları da vatandaşın hak ettiği için yaptığını belirten Karaloğlu "Bunların daha iyisi de yapılacak. Ama bunların yapılması imkan dahilindedir. 80-90 yıllık birikmiş sorunları 5 yılda çözemeyiz. Bunları sıraya koyarak, önceliklerine göre çözmeye devam edeceğiz. Hizmetin kalitesi talebi de artırır. Bu da doğaldır ve dünyanın her yerinde olduğu gibi bizde de böyle olacaktır. Dün YİBO yoktu onu istiyorduk, YİBO yapıldı. Şimdi 8 yıllık okulun olması için talepte bulunuyoruz. Bunlar doğal şeyler" dedi.

BAKAN ÇELİK'E TEŞEKKÜR

Milli Eğitim Eski Bakanı Hüseyin Çelik'in, eğitimin fiziki altyapısına çok büyük yatırımlar yapılmasına vesile olduğunu ifade eden Karaloğlu, "Vanlılar olarak da kendisine müteşekkiriz. Sayın bakanımız sağ olsun her ilçeye 2-3 tane YİBO yapmış. Merkez dahil olmak üzere her türlü lise ve kız erkek pansiyonları var. Bize düşen de, eksiklikleri gidermek, eğitim kalitesini yükseltmektir" dedi.

YİBO'LARA SAHİP ÇIKALIM

Bölgenin en önemli sorununun eğitim olduğuna işaret eden Karaloğlu, kırsalda özellikle kız çocuklarının okula devam etmeleri için de YİBO'lara sahip çıkılmasını istedi. Karaloğlu "Muhtarlarımızdan rica ediyorum. Yatılı Bölge İlköğretim Okulları'na sahip çıkalım. YİBO'lar kent için Van için çok büyük bir nimettir. Bu nimetin kadrini bilelim. YİBO da devlet öğrencilerin yemeğini, kitabını, elbisesini, kırtasiyesini bedava veriyor. Devletin bize; 'Bana güvenerek, çocuğunu bana teslim et' diyor. Bu kadar kolay bir iş. Çocukların hafta sonu, hafta başı, okula gidiş-geliş transferlerinde sorun varsa biz onlara da yardımcı olalım. Çaldıran gibi küçük bir ilçede 3 tane YİBO var. Bu büyük bir nimet. Bunu yapanlara da teşekkür etmek lazım. Köylerde bu yıl ilk kez orta öğretimde çocukları taşımaya başladık. Hem pansiyonları artırıyoruz hem de çocukları taşıyoruz. Nüfusun büyük bir çoğunluğu hala kırsalda yaşıyor. Bizim çocukları okutmamız lazım. Özellikle de kızları. 8. sınıfı bitirip de 'Ben okumak istiyorum, liseye gitmek istiyorum' diyen her çocuğa devlet olarak benim imkan sağlamam lazım. Ya pansiyon bulacağım ya da araç bulup taşıyacağım. Ben bu konuda kendimi sorumlu hissediyorum. Sizlerde kendinizi sorumlu hissedin. Elbirliği ile bu işi çözelim ve çözeriz de. Çünkü bu devletin imkanı var. Yeter ki imkanları doğru kullanalım" diye belirtti.

BÖLGENİN SORUNLARI EĞİTİMLE ÇÖZÜLÜR

Eğitimin bu bölgede çözülmemesi halinde hiçbir sorununun çözülemeyeceğine vurgu yapan Karaloğlu "8 yıllık zorunlu eğitimden sonra pansiyonlu liseleri ilçe merkezlerinde yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Özellikle öğrencisi fazla olan sıkıntı yaşayan köylere bu yıl ilave derslikler yapacağız. Bu konuda çalışmalarını başlattık. İlk kademesini köyünde okuyan çocukların, sabah ve öğlenci olarak ayrı sınıflarda okumalarını sağlayacak bir sisteme de geçmek istiyoruz. Belki bu yıl hepsini çözemeyiz; ama sorunu büyük olan köylerden başlayarak çözmeye çalışacağız" dedi.

"KAÇAĞI BİTİRMEDİĞİMİZ SÜRECE, ELEKTRİK PROBLEMİNİ ÇÖZEMEYİZ"

Mevcut problemleri çözerken devletin imkanlarının çarçur edilmemesi ve devlet kurumlarına yardımcı olunmasını isteyen Karaloğlu "Bana gelen her muhtar elektrikten şikayet ediyor. Bu konuda da haklılar mı? haklılar. Muhtar diyor ki, 'TEDAŞ bize 220 Volt vaat ediyor, ancak 80 Volt elektrik geliyor' Türkiye de elektrik kaçağının 2. ili Van. Bu ayıp değil mi? Şimdi elektrikten şikayet eden köy muhtarı TEDAŞ'la konuşarak yüzde kaç elektrik kaçağı var onun bir tespitini yapsın. Trafoya girenle, tahakkuk eden bellidir. 100 kilowat elektrik köye gelmiş, ama devlet 20 kilowatın parasını almışsa gerisi kayıptır. Kayıp kaçağı bitirmediğimiz sürece bizim Van da elektrik problemini çözme şansımız yok. Bunu herkesin kabul etmesi gerekir. Bu kaçağı çözmediğimiz sürece köyünüze 220 volt elektrik versem bile yine çözülmez. Onun için bizim yardımlaşmamız lazım" dedi.

"DEVLETİN KÖYDEKİ TEMSİLCİSİ MUHTARLARDIR"

Köylerde devletin temsilcisinin muhtarlar olduğunu anımsatan Karaloğlu, "Muhtarlar köydeki benim elim, kolum, gözüm her şeyim sizsiziniz. Ben buradan baktığımda köyü göremem, köyü ben sizinle görecem, bileceğim. Sizler köyde devleti temsil ediyorsunuz. Siz orada elektriğin kaçağının üzerine gitmezseniz, onu takip etmezseniz ondan sonra şikayet hakkınızda olmaz. İşbirliği yaparak problemleri çözmemiz lazım. Biz köydeki elektriğinde, suyunda, yolun da, eğitiminde sağlığında problemlerini çözeriz. Bu sorunların çözüleceğine de inanın. Ama elektrik kaçağı da yüzde 67'lerde olduğu sürece de çözülmez. Bunu yüzde 30'lara indirdiğimiz de bu sorunların çözüleceğine inanıyorum" dedi.

KAÇAK ELEKTRİK VARSA KENDİNİZİ SORUMLU TUTUN

Muhtarlara önemli tavsiyelerde de bulunan Karaloğlu, sözlerine "Bu devletin imkanı var. Vatandaşın bütün problemlerini çözeriz. Erken çözeceklerimiz var, orta vade de, uzun vade de çözeceklerimiz var. Burada önemli olan birliğimizi, beraberliğimiz, kardeşliğimizi devam ettirelim. Muhtarlar devlete yardımcı olmaya devam etsin. Çünkü siz köyde devletin her şeyisiniz. Kaçak elektrik varsa ondan da kendinizi sorumlu tutun. Okulunuzdaki kapı kırıldıysa ondan da kendinizi sorumlu tutun. Köprüde hata varsa ondan da kendinizi sorumlu tutun. Devlet kurumları ile paylaşın. İlişkilerinizi devam ettirin. Bu sorunların hepsi çözülecek konulardır" diye devam etti.

MUHTARLARDAN TEŞEKKÜR

Vali Karaloğlu, dernek başkanı Çınarbay ve diğer muhtarları tek tek dinleyerek, sorunların takibi için not aldı. İlçe Kaymakamı Armağan Önal'ın da ilerleyen dakikalarda katıldığı toplantıda Karaloğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İzettin Polat, Karayolları 11. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu ve Çaldıran Belediye Başkanı Ferman Yıldırımı da telefonla arayarak, muhtarların dile getirdiği sorunları iletti, çözümü konusunda çalışma yapmalarını istedi. Sıcak bir ortamda geçen toplantı sonunda Karaloğlu, muhtarların ellerini tek tek sıkarak uğurladı. Muhtarlarda Vali Karaloğlu'nun yaklaşımından duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Sorunlarımızın, Valimiz tarafından dinlenilmesi ve ayrıca çözülmesi için de kurumlara talimat vermesi bizleri sevindirdi. Kendisine bu konuda teşekkür ediyoruz" diye konuştular.

VAN'DA YASAK BÖLGE KALMAYACAK
VAN'DA YASAK BÖLGE KALMAYACAK
İHA
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2010 Cumartesi 10:03:00
Güncelleme :20 Şubat 2010 Cumartesi 13:47:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?